Sådan overskuer du din køkkenhave

Gør gerne noget ud af, hvordan du arrangerer din køkkenhave - så bliver den både en nydelse for gane og øjne. Samvirke og økohaveekspert, Karna Maj, giver dig her et par tips.
Køkkenhave-bed i grædplænen.

Tænk over, hvor du placerer din køkkenhave og hvordan, du arrangerer dine vækster. De skulle jo også gerne være en fryd for øjet.

Placering

Midt i haven har de fleste en stor, flot plæne, der - med mindre der spilles fodbold og leges vandkamp sommeren igennem - ligger ubenyttet hen. Samtidig er det her, der er flest solskinstimer om dagen. Placer derfor din køkkenhave midt i haven.

Opdeling

Etabler flere mindre, adskilte bede istedet for et stort bed, hvor planterne bliver til et forvirrende miskmask af former, farver og højder. De afgrænsede bede vil give et næsten grafisk ordnet udtryk, selvom de enkelte bede er vilde og mangfoldige. Og når du skal så, vande og luge, kan du tage et bed ad gangen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gruppering

Tænk over hvilke planter, der vil klæde hinanden - fortrinsvis vækstmæssigt, men også visuelt. Det er smart at have de vækster samlet, der skal have meget vand, eller de vækster, der skal have meget gødning. Overvej også, om det er en god ide at have tidlige og sene planter i forskellige bede, så du sommerhalvåret igennem har noget i alle bed. 

Materialer

Hvis du vil lave højbede, så lad være med at bruge jernbanesveller eller trykimprægneret træ. Grøntsager, du skal spise, skal ikke være i nærheden af sådanne materialer. Vælg naturligt træ med en lang holdbarhed - eller køb evt. et færdigt højbed. Sæt evt. (dræber)sneglehegn op allerede ved etablering.