Sådan holder du soveværelset køligt i sommervarmen

Det kan være svært at falde i søvn og sove godt, hvis soveværelset er for varmt. Men der er flere ting, du kan gøre for at få en mere behagelig soveværelsestemperatur i sommervarmen.

En propel eller vifte i loftet sætter luften i bevægelse og kan dermed give en fornemmelse af nedkøling.

Luft ud

En god gammeldags gang udluftning med gennemtræk lige inden sengetid er den bedste måde at få soveværelset kølet ned til natten.

I løbet af natten vil soveværelset naturligvis blive varmere igen, og så må du simpelthen justere sovetemperaturen ved at tage dynen til side eller evt. bytte den ud med et lagen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan kan du også køle soveværelset

Uanset, hvordan du vælger at køle dit soveværelse ned om natten, er der fordele og ulemper, du skal være opmærksom på.

Udover en god udluftning med gennemtræk kan du overveje disse muligheder:

 • Åbent vindue: Et åbent vindue kan være fristende om natten, men vær forberedt på, at der er begrænset dækning ved et evt. indbrud. Kommer tyven ind af et åbent vindue, er der tale om et såkaldt simpelt tyveri, og så dækkes fx smykker og penge ikke. Tjek dit forsikringsselskabs præcise betingelser. Sæt gerne et insektnet for vinduet, så du f.eks. undgår myg i soveværelset.

 • Åbne døre: Hold åbne døre mellem soveværelse og tilstødende rum, og hav åbne vinduer til gennemtræk i de andre rum. En åben dør giver desuden bedre ventilation i løbet af natten og dermed et bedre indeklima.

 • Åbne slidser i vinduesrammen: Hvis du har slidser indbygget i vinduesrammerne, kan du åbne dem. Den varme luft i rummet stiger op under loftet, og når der kommer lidt vind udenfor vinduet, skabes der undertryk, og den varme luft suges ud.

 • Propel eller vifte i loftet: I Danmark er det ikke så meget høje temperaturer, der er problemet om natten – det er den stillestående luft. En propel eller vifte i loftet sætter luften i bevægelse og kan dermed give en fornemmelse af nedkøling

 • Aircondition: Med aircondition kan du holde en fast kølig temperatur hele natten. Eksperter anbefaler dog ikke aircondition til private hjem, da den kan være dyr i installation såvel som i strøm. Derudover er airconditioneret luft tør, hvilket er usundt.

 • Færre tekstiler: Skift dynen ud med et dynebetræk, eller hvis det er helt slemt; skift det ud med et lagen vredet op i koldt vand og overvej at køle din hovedpude ned før brug. 

 • Køl kroppen ned: Start med et iskoldt brusebad, før du går i seng, hvor du køler kroppen helt ned, og fyld derefter koldt vand i din varmedunk.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan forebygger du, at soveværelset bliver varmt

Soveværelset kan blive varmet meget op en varm sommerdag, og så er det sværere at få kølet ned, men det kan du undgå med udvendig solafskærmning. De mest simple løsninger er:

 • Parasol, markise eller segl: Stil en stor parasol, markise eller et segl op, som stopper for solens stråler ind ad vinduet.

 • Stof, tæpper eller håndklæder: Hæng tætvævet stof, tæpper eller håndklæder op udenfor over vinduerne - hold mindst 1 meters afstand mellem stoffet og ruden, så der er ventilation.

 • Skodder: Sæt skodder for vinduerne og åbn ikke vinduerne i dagtimerne. 

 • Isolering: Bygger du om eller nyt, kan god isolering være en hjælp mod solens varme.

Læs mere om