Sådan holder du dit drivhus varmt hele året

Forlæng sæsonen i dit drivhus ved at holde drivhuset varmt hele året. Isoler drivhuset eller opvarm det. Læs mere her.

Ved risiko for kortvarig nattefrost kan du sætte stearinlys ud i drivhuset som en meget simpel varmekilde. Stearinlys er dog ikke en sikker varmekilde, så effekten afhænger meget af, hvor koldt og utæt drivhuset er. Foto: Colourbox

Hvorfor skal et drivhus holdes varmt?

Et 'varmt' drivhus er et drivhus, som er isoleret og evt. også opvarmet. På den måde holdes den værste frost helt eller næsten ude af drivhuset.

Ved at holde drivhuset varmt kan du forlænge plantesæsonen i drivhuset. I et almindeligt drivhus starter sæsonen typisk i slutningen af april og slutter i oktober, men holdes drivhuset varmt, kan du plante blomster og grøntsager endnu tidligere og høste afgrøder senere. Desuden skabes der rigtig gode betingelser for et meget større udvalg af planter, og er drivhuset helt frostfrit, kan mange planter overvintre i det.

Isoleret drivhus

Et isoleret drivhus holder den værste frost ude og forhindrer, at jorden fryser helt til. I et isoleret drivhus kan du opbevare planter, rødder og knolde vinteren over, fx:

 • Dahliaknolde (georginer)
 • Chokoladeblomst
 • Montbretia
 • Fransk estragon
 • Gladiolus
 • Rosmarin

Hvis dele af drivhuset samtidig holdes mørkt, kan du også opbevare frugt og rodfrugter.

Rucola og spidskål kan desuden gro i et isoleret drivhus hele vinteren.

Isoleret og opvarmet drivhus

 • Appelsin
 • Citron
 • Oliven
 • Figen
 • Diverse palmer
 • Kamelia

Hvordan holder du et drivhus varmt?

Der er forskellige måder at holde et almindeligt drivhus varmt på, men overordnet er der 2 muligheder, som enten kan stå alene eller kombineres:

 • Isoler selve drivhuset eller direkte omkring planterne.
 • Opvarm drivhuset.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Små løsninger til at holde drivhus og planter varme

I et almindeligt koldt drivhus kan du med små løsninger tilføre planterne varme, så væksten drives lidt hurtigere frem og planterne beskyttes mod kulde, når det bliver koldt:

 • Isoler omkring planterne
 • Pak drivhuset ind i plast
 • Læg rødder og knolde i flamingokasser
 • Klods krukker op
 • Læg gødning ud i drivhuset
 • Sæt stearinlys i drivhuset
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Isoler omkring planterne

Måtterne skærmer dog meget for sol og lys og skal derfor fjernes, så snart risikoen for frost er væk.

Pak drivhuset ind i plast

Det er vigtigt at understrege, at hvis drivhuset ikke tilføres varme, kan frost ikke holdes ude særlig længe - hverken med måtter eller plast.

Læg rødder og knolde i flamingokasser

Om vinteren kan rødder og knolde fra fx dahlia, chokoladeblomster og lign., opbevares i flamingokasser fyldt med lecanødder. Det er en god måde at opbevare dem mørkt, fugtigt og varmt på.

Klods krukker op

Klods krukker op, eller stil dem på hylder, så deres bund ikke fryser til og dermed beskadiger planterne.

Læg gødning ud i drivhuset

Du kan lægge ca. 30 cm hestegødning ud i drivhuset 2-3 uger inden, du skal plante i drivhuset. Omsætningen af gødningen til næringsstoffer udvinder varme, hvilket især planternes rødder vil nyde godt af. Du kan også bruge halm, som du gennemvander og tilsætter kunstgødning, det vil ligeledes udvinde varme.

Sæt stearinlys i drivhuset

Ved risiko for kortvarig nattefrost kan du sætte stearinlys ud i drivhuset som en meget simpel varmekilde. Du skal selvfølgelig passe på brandfare, især hvis drivhuset er bygget i forbindelse med huset, skur, carport el.lign.

Stearinlys er dog ikke en sikker varmekilde, det afhænger meget af, hvor koldt og utæt drivhuset er. Hvis drivhuset er forholdsvis stort, og der kommer meget kold luft ind udefra, kan stearinlysene have svært ved at holde temperaturen oppe.

Mellemstore løsninger til at holde drivhus og planter varme

Ved hjælp af mellemstore løsninger kan du holde den værste frost ude af drivhuset.

Men vær forberedt på, at du kan være nødt til at tage subtropiske og eksotiske planter indenfor i perioder, hvor der er hård frost.

Mellemstore løsninger til at holde drivhus og planter varme:

 • Tilfør drivhuset varme
 • Isoler drivhuset

Isoler drivhuset

Temperaturen i et drivhus kan holdes oppe ved at sætte 5-10 cm isolering eller flamingoplader op på drivhusets overflader.

Du skal dog ikke sætte isolering op på alle drivhusets flader, da der så ikke kommer noget lys ind i det. Sæt derfor isolering ca. 1 meter op ad drivhusets sider, på hele nord- og østsiden og evt. på noget af taget.

Du kan beklæde drivhusets indersider med boblefolie, som minder om bobleplast, bare med meget store bobler. Luften i boblerne isolerer, samtidig med at lyset kan trænge igennem materialet.

Isoler ned mod jorden ved at lægge 10 cm tykke flamingoplader ned i drivhusets bund. Midt i drivhuset kan du grave en rende, hvor du kan sætte krukker med træer og planter ned, fylde jord og halm ned omkring krukkerne og dermed holde dem lune og mere beskyttet.

Hvis du skal have et nyt drivhus, kan du grave det lidt ned i jorden - selv 0,5 meters dybde kan give en god isoleringseffekt. Du kan montere polycarbonatplader - også kaldet termotagplader - i rammerne i stedet for glas. Termotagplader isolerer næsten som en termorude, og de er mere brudsikre. Ulempen er dog, at de er matte, og at drivhuset kommer til at se noget anderledes ud.

Tilfør drivhuset varme

For at holde temperaturen over 0 grader er det nødvendigt at tilføre drivhuset varme. Til det formål kan du bruge en elradiator, varmeblæser, petroleumsbrænder el.lign. Det er en stor fordel at bruge en varmekilde, det styres ved hjælp af en termostat, så varmen slås fra, når drivhuset er tilstrækkeligt varmt.

Du skal være forberedt på, at det koster betydeligt mere at opvarme et drivhus end de samme kvadratmeter i et helårshus, fordi isoleringsevnen er forskellig. Det er derfor en god idé, at du følger dit varmeforbrug nøje, så det ikke kommer som en meget kedelig og dyr overraskelse, når vinteren er forbi.

Du bør overveje, om fordelene og glæden ved at opvarme dit drivhus og skabe en lille subtropisk oase i et dansk klima kan stå mål med forbruget af både penge og energi.

Store løsninger til at holde drivhus og planter varme

For at et drivhus skal kunne bruges til opbevaring af subtropiske og eksotiske planter om vinteren, skal det indrettes, så jorden omkring planterne ikke fryser til, så der kommer godt med lys, og så temperaturen ikke bliver lavere end 5-10 grader.

Det mest velegnede er en aflukket havestue eller et orangeri. At kunne holde et drivhus frostfrit hele året kræver store og dyre løsninger, og det giver det bedste resultat, hvis du laver et nyt drivhus. Se på:

 • Drivhusets konstruktion og isolering
 • Læg varme i drivhuset

Drivhusets konstruktion og isolering

Hvis et drivhus skal fungere som orangeri, er det nemmest, at det bliver bygget som et sådant fra starten. For at drivhuset (orangeriet) kan være helt frostfrit og holde en temperatur på mindst 5-10 grader, skal det konstrueres derefter.

Bunden i drivhuset skal være isoleret. Et almindeligt drivhus placeres ofte på en rem af træ, da det er en nem, hurtig og billig løsning. Men sættes drivhuset på en muret sokkel, får du ud over et mere stabilt drivhus også et mere frostsikkert drivhus.

Fundamentet til et større orangeri skal støbes 90 cm ned i frostfri dybde og til et mindre drivhus 40 cm ned. Drivhusets bund bør også isoleres med flamingoplader - Thermisol- eller Sundolitplader.

Det kan lyde forholdsvis nemt at isolere bunden i et drivhus og måske også at grave det lidt ned i jorden. Men skal du have et drivhus på ca. 20 kvadratmeter, er det trods alt knap 15-20 kubikmeter jord, du skal have gravet op og kørt væk.

Det kræver både entreprenørmaskiner og måske en vognmand til at køre jorden væk. Kan du ikke selv genanvende jorden i din egen have, skal du være forberedt på, at det koster penge at bortdeponere jord.

Hvis du murer en brystning eller halvmur af fundablokke eller mursten, ca. 75 cm høj, op ad drivhusets inderside, isolerer den, samtidig med at du får en god og anvendelig vindueskarm i drivhuset. Det er også en god idé at bruge ordentlige vinduer, evt. k-glas, som er et 4 mm tykt glas med metalfolie på, som holder på varmen, eller endnu bedre, vinduer til helårsbeboelse, som fx koblede vinduer med tynde fine sprosser.

Læg varme i drivhuset

For at drivhuset skal være helt frostfrit, skal det tilføres varme. Der kan lægges centralvarme fra huset ud i drivhuset, men det er et stort og dyrt projekt. Du kan også anvende soldrevet gulvvarme eller koble opvarmning fra et pillefyr eller jordvarmeanlæg til drivhuset. Hvis drivhuset er over 15 kvadratmeter, kan du installere en brændeovn.

Det er nødvendigt at kunne styre varmen, så der ikke bliver for varmt.

Temperaturen i et drivhus må helst ikke komme over 25 grader, da planterne ellers tager skade.

Vær opmærksomhed på, at ifølge bygningsreglementet må du gerne tilføre drivhuset varme, uden at bygningen skal opfylde energikravene, men det må kun varmes op til 15 grader.

Hvis du varmer drivhuset/orangeriet op til mere end 15 grader, skal det isoleres og konstrueres, så det opfylder energikravene for helårsbeboelse. Derudover vil det tælle som helårsbeboelse på grunden, dvs. at det følger reglerne om bebyggelsesprocent, afstand til nabo osv.

Læs mere om