Sådan gør du nem øjengymnastik

Her viser Samvirkes journalist 3 af afspændingspædagog Klaus Kornø Rasmussens øvelser for øjnene. God fornøjelse. Læs også artiklen nedenfor om hvorvidt øjengymnastik er nødvendig for folk med raske øjne.

Uenighed om hvorvidt øjengymnastik virker

Der er delte meninger om, hvilken form for øjengymnastik, der virker, og om der i det hele taget er grund til at lave øjengymnastik for mennesker med raske øjne.

Optiker Torben Helstrup siger, det ikke er skadeligt at lave gymnastik for raske øjne. Bare overflødigt:

»Det er fint, hvis folk får en pause ved at lave øjengymnastik og føler sig mindre stressede, men det har intet med øjnene at gøre«.

Vi laver allerede øjengymnastik helt af os selv

Der findes en række bøger, der anbefaler øjengymnastik. Men Torben Helstrup siger, at normale øjne ikke stivner og man behøver ikke gå og eksempelvis kaste med øjnene. For en hel almindelig hverdag foretager øjnene i gennemsnit 170.000 spring – helt af sig selv.

Normale øjnene mærkes ikke

De fleste øjne betjener hjernen, uden at du mærker det. Er øjne og evt. briller i orden, bør det være uproblematisk at arbejde foran en skærm hver dag. Det er først hvis øjnene bliver meget trætte, gør ondt eller skaber hovedpine, at der er et problem.

»Hvis øjnene kan mærkes og gør ondt, så er der noget galt. Er det spændingsbetinget, vil de fleste kunne lave nogle enkle øvelser og få smerten til at gå væk. Men hvis det ikke går væk, så er der sikkert noget galt,« siger Torben Helstrup. Så bør man tjekkes for synslidelser, eller om man lider af en egentlig øjensygdom.

Hvis man er i tvivl, om man har overanstrengte øjne, anbefaler han, at man laver klokkeøvelsen – hvor man lader øjnene dreje som en urskive med lukkede øjne og tjekker, om det går ondt.

Træn øjnene efter hjernerystelse eller anden synsforstyrrende sygdom

Hvis man er kommet til skade med hovedet, og det er gået ud over ens synssans, kan det være en stor hjælp at lave øjenøvelser.

Her har den enkelte patient brug for en øjenspecialist, der kan finde de rigtige øvelser.

Læs mere om