Sådan gør du drivhuset forårsklar
Hvis du har haft planter i drivhuset sidste år, vil skadedyr og plantesygdomme have overvintret.
- Derfor er det vigtigt at få alt kryb og alle sygdomskilder udryddet, inden man starter på en frisk, siger tidligere slotsgartner og haveekspert hos Bolius, John Henriksen.
Fjern alle planterester i drivhuset
Hvis du ikke fik ryddet drivhuset i efteråret, skal du først have fjernet alle gamle planterester. Det er også en god idé at skrælle det øverste lag jord af og lægge nyt på.
- Hvis man fx har haft agurker i sit drivhus, er det lige så sikkert som amen i kirken, at spindemider har overvintret i jorden. Men der kan også sagtens være andre sygdomme, virus og insektæg, siger han.
Sådan gør du rent i drivhuset
Derefter skal du ifølge John Henriksen gøre følgende:
- Tag en spand med lunkent vand og tilsæt 100-200 ml flydende brun sæbe.
- Smør alle fladerne ind med en god børste - kom godt ind i hjørner og dér, hvor glassene overlapper hinanden.
- Lad sæbeblandingen sidde et kvarters tid.
- Skyl derefter alle fladerne grundigt af med vand fra haveslangen eller højtryksspuleren.
- Er der grønalger udvendigt på drivhuset, skal de bare have samme omgang.
Det er en god idé at bruge gummihandsker og beskyttelsesbriller. Brun sæbe udtørrer og ætser, fordi det er meget basisk.
Vent med tomater og agurker
Når det nyrensede drivhus står forårsklart og indbydende, gælder det om at være forsigtig.
- Selv om planteskoler og supermarkeder allerede i marts lokker nok så meget med tomat- og agurkeplanter, skal man nære sig. For selv om et drivhus i forårsmånederne bliver varmt om dagen, når solen skinner, giver det ikke den store beskyttelse om aftenen og om natten.
- Her er der generelt kun én til to grader varmere inde i drivhuset end udenfor. Og man kan snildt bruge formuer på planter men hvad nytter det, hvis de går til eller helt i stå, fordi det er for koldt, spørger John Henriksen.
Så radiser, gulerødder og salat i drivhuset
Han anbefaler, at du i de tidlige forårsmåneder bruger drivhuset til fx tidlige radiser, gulerødder, feltsalat eller iceberg.
De kan alle tåle lidt frost.