Sådan får du roserne til at holde længere

Roser kan findes hos blomsterhandleren året rundt og pryder enhver vindueskarm, men de hænger hurtigt med hovedet, hvis ikke du passer dem rigtigt. Samvirke giver dig 7 gode råd, så du får roserne til at holde længere

Roserne holder længere, hvis du giver grenene et skråsnit, fjerner de nederste blade og skifter vandet ofte. 

Giv rosengrenene et skråsnit

Rosernes grene har svært ved at suge vand uden et skråsnit. Skær grenen i en 45-graders vinkel, så rosen kan suge så meget, at vandet når helt op til blomsterhovedet. Lav et skarpt snit på grenen ved at bruge en skarp kniv eller en grensaks. Bruger du en sløv kniv eller en saks til at lave snittet, risikerer du at klemme grenen sammen, og den får sværere ved at suge vand.

Fjern bladene

Inden roserne kommer i vand, skal den nederste del af grenene befries for blade. Lader du bladene sidde på, bliver de dækket af vand, og de risikerer at dø og sprede bakterier i vandet. Det bakteriefyldte vand tilstopper stænglerne og gør det svært for roserne at suge vandet. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vask vasen inden brug

Sørg for at vaske vasen grundigt, inden du sætter roserne i den. Er vasen belagt med tynde, brune belægninger, skyldes det typisk bakteriefilm fra de buketter, der har stået i vasen tidligere. Vask vasen i opvaskemaskinen eller i hånden, og skyl efter med kogende vand.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kom roserne i varmt vand

Roser har bedst af varmt vand. Når du fylder den nyvaskede vase med vand, skal det helst være ca. 50-60 grader varmt. Du kan bruge det varmeste vand fra hanen. Rosengrenene er fyldt med luft, der gør det svært for vandet at passere igennem og nå op til blomsterhovedet. Når du stikker roserne i det varme vand, presses luften ud af grenen, og vandet får nemmere ved at passere.

Skift vandet ved roserne ofte

Bakterier elsker beskidt vand, så du kan med fordel give roserne nyt vand dagligt eller hver anden dag for at mindske mængden af bakterier i vandet. Skær et par centimeter af grenene, hver gang du skifter vandet. Har du ikke mulighed for at skifte vandet ofte, kan du tilføje holdbarhedsmiddel til vandet for at give det næring og mindske mængden af bakterier. Midlet får du med i en lille pose hos blomsterhandleren.

Stil roserne koldt

Placer dine roser et køligt sted om natten for at få dem til at holde længere. Generelt holder roserne længere, hvis du holder dem væk fra direkte sollys og varmen fra radiatoren.

Hold roserne væk fra frugtskålen

Frugt udskiller modningsgassen ethylen, og står roserne tæt på frugtskålen, risikerer rosernes levetid at blive kortere. Bananer, æbler, tomater, citrus- og stenfrugter, melon, kiwi og vindruer udskiller særlig meget ethylen.

Læs mere om