Så mange fridage har du i 2022

Øv! 2022 er et slattent år, hvis man drømmer om mange fridage. I 2022 har du 140 fridage. Det er 5 færre end i 2020 og 6 færre end i 2019. Faktisk er 2022 et af de år, hvor du skal på arbejde flest dage. Heldigvis er der især i foråret stadig mange fridage at se frem til

I 2022 er det især i april og maj, der er mange fridage. I december, hvor der normalt også er meget fri, er det noget sparsomt med fridagene. Faktisk er 2022 det år, hvor der er færrest fridage i mange år.

Året begynder med 2 fridage

Året begynder med 2 fridage – i 2022 falder nytårsdag på en lørdag, hvor du i forvejen har fri. Det betyder, at du har fri 1. januar og 2. januar, der falder på en søndag. Første arbejdsdag i 2022 er altså mandag 3. januar. 2 fridage er langtfra lige så godt som sidste år, hvor året begyndte med 3 fridage i streg, men det er stadig bedre end andre år, hvor man skal af sted på job allerede 2. januar. 

 

Påsken venter midt i april

De næste fridage, der ikke ligger i weekenden, er i midten af april. Du får dem, fordi det er påske. Skærtorsdag og langfredag falder på 14. og 15. april, mens 2. påskedag er 18. april. Det er som altid hen over en weekend og giver dig 5 fridage i streg. Hvornår det er påske, afgøres af månens faser – og i 2022 falder påsken en anelse senere end i 2021, hvor der godt nok var sol, men koldt. En sen påske øger chancen for en omgang solskin og dermed et par lune forårsdage.

 

Maj er fuld af fridage

1. maj er altid en joker. I 2020 kunne lønmodtagerne nyde, at 1. maj lå på en fredag og dermed gav en fridag op til en weekend. I år falder Arbejdernes Internationale Kampdag på en søndag – hvor man i forvejen har fri. 1. majs placering i en weekend er en af grundene til, at 2022 indeholder færre fridage end 2019 og 2020, hvor helligdage og fridage faldt bedre – i hvert fald hvis man er lønmodtager.
Ligesom april byder på mange fridage, er der adskillige dage i maj, hvor du ikke skal på job. I måneden er der sammenlagt 4 hele weekender, en søndag + 2 helligdage: fredag 13. maj er store bededag, mens Kristi himmelfartsdag falder på torsdag 26. maj.
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Weekendvagter giver fri på andre tidspunkter

Nogle lønmodtagere med fuldtidsjob har vagter på lørdage, søndage og nogle eller alle helligdage. Det betyder ikke, at de har mindre fri end andre. Arbejder man på en weekenddag eller helligdag,  har man ret til fridag på en anden dag. Man arbejder altså lige mange dage på et år.

1. maj, 5. juni, juleaftensdag og nytårsaftensdag er i nogle overenskomster almindelige arbejdsdage. Det er et mindretal af lønmodtagerne for hvem de 4 dage er almindelige arbejdsdage. I disse overenskomster er der ofte andre goder, der kompenserer for at de 4 dage er arbejdsdage - eller der kan være lokalaftaler på den enkelte arbejdsplads, der gør det muligt at aftale fri på de 4 dage.

En enkelt ekstra fridag i juni

I de gode år er der fri i både pinsen og på grundlovsdag i juni. I år falder pinsen på søndag 5. juni og mandag 6. juni. Grundlovsdag og pinsedag falder altså samme dag – det giver en fridag mindre end de år, hvor mærkedagene falder forskelligt. Du får altså kun én ekstra fridag ud over lørdage og søndage i juni.

Ingen lønmodtagerjul i 2022

I efteråret er det fristende at holde ferie, da du som sædvanlig skal kigge langt efter andre fridage end weekenderne.
Den søde juletid rummer ikke mange ‘gratis’ feriedage. Juleaften falder i år en lørdag og juledag en søndag. 2 dage hvor man i forvejen har fri. Nytårsaften, der også er fridag for mange, falder også på en lørdag. Du får altså én fridag på en mandag: nemlig 2. juledag på mandag 26. december. Det er en beskeden omgang i forhold til de år, hvor juleaften falder onsdag, og man så har betalt fri både onsdag, torsdag og fredag. I 2022 falder julen altså primært i en weekend – en rigtig arbejdsgiverjul!

8 "gratis" feriedage

I 2022 får du serveret 7 fridage, der ikke ligger i weekenden, ganske gratis. Det er 1 færre end 2021 og 4 færre end 2020. I de bedste år er der 12 fridage, der ligger på hverdage. 
Lægger du de 52 lørdage, 51 søndage og de som oftest 30 feriedage til, har du i alt 140 fridage i 2022. Det vil sige, at du har 225 arbejdsdage. Når sol, måne, stjerner og helligdage falder bedst, har du 219 arbejdsdage.