Dark Sky – se stjernehimlen i Danmarks mest lysfattige områder

Stjernehimlen er ekstra smuk, når himlen ikke forurenes af kunstigt lys fra byer og trafik. Når nattemørket er beskyttet mod lokal lysforurening, kaldes området for et Dark Sky-område. Samvirke viser dig vej til 5 skønne steder, hvor der er så mørkt, at du for alvor kan se stjernehimlen

Det er først, når det for alvor er mørkt, at man kan se Mælkevejen tydeligt på himlen. 

Den første Dark Sky: Møn og Nyord

Den tætpakkede stjernehimmel over Møn og Nyord er enestående. Derfor blev Møn og Nyord udnævnt som Nordens første Dark Sky. I en Dark Sky Park er nattemørket beskyttet mod menneskeskabt lysforurening, så du har det bedste og klareste udsyn til stjernehimlen.

Læs mere om Dark Sky på Møn

Har du lyst, kan du også booke en naturguide til at vise dig rundt

Bunkerne ved Vesterhavet

Kysten langs Vesterhavet er generelt et af de mørkeste steder i Danmark. Tag ud til en af de tyske bunkere langs vandet en sen sommeraften for at se på stjernerne. Det føles næsten, som du kan nå dem, når du står ved havet.

Læs mere om bunkerne

Hammershus, Kongemindetårnet eller det sydlige Bornholm

Især om vinteren og foråret er der en smuk stjernehimmel at se, hvis du stiller dig på nordenden af Bornholm ved Hammershus. Fra begyndelsen af maj til begyndelsen af august er det sværere at få øje på stjernerne, men så kan du nyde den lyse sommernat. Du kan også få en helt unik udsigt til en mørk himmel fra Kongemindetårnet i Almindingen eller på det sydlige Bornholm, som er blandt de mørkeste steder på øen.

Læs mere om Hammershus

Jo mørkere et område er på kortet, jo mindre lysforurening er der. Du har altså bedst mulighed for at se en smuk, mørk nattehimmel her.

Prøv også på de mindre øer

Danmark er spækket med små, smukke øer. Placeringen langt ude i vandet gør, at man kan opleve meget mørke steder. Prøv at beskue stjernehimlen på Tunø, Langeland, Skarø eller øerne i det sydfynske øhav. Du kan også få en exceptionel oplevelse ved at kigge på stjernerne fra et punkt i Ørkenen på Anholt.

Læs for eksempel om Tunø

De højeste punkter

I Søhøjlandet omkring Silkeborg og Skanderborg findes flere af Danmarks højeste punkter. Samtidig ligger Himmelbjerget og skovhøjene tilpas langt fra en by, til at der er nogenlunde mørkt. Kombiner en vandretur i aftentusmørket med et kig på stjernerne fra højens højeste punkt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du kan også se det mørke nattemørke her: 

Nordlige Jylland:

Lille Vildmose, Aalborg

Vangså, Thisted

Vejlerne, Thisted

Råbjerg Mile, Frederikshavn

Midtjylland:

Jernhatten, Syddjurs

Holme Å, øst for Tofterup, Varde

Rejkær Sande m.fl. områder ved Ulfborg Plantage, Ringkøbing-Skjern og Holstebro

Kongenshus Mindepark, Viborg

Stavns Fjord, Samsø



Sydlige Jylland

Lønborg Hede, Ringkøbing-Skjern

Løjt Land, Aabenraa

Margrethe Kog, Tønder

Åskov Hede, Haderslev

Skallingen, Esbjerg

Fyn

Æbelø, Nordfyn

Hverringe Gods, Kerteminde

Sjælland

Saltbæk Vig, østlige side, Kalundborg

Asnæs Dyrehave, Kalundborg

Avnø, Vordingborg

Møn

Møns Klint, Vordingborg

Nyord, Vordingborg

Lolland

Maribo Søerne, sydøstlige del, Lolland

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gode råd, hvis du skal opleve den mørke stjernehimmel

Brug rødt lys

Dit nattesyn ødelægges af hvidt lys, så brug rødt lys, når du skal orientere dig på en stjernekiggertur. En baglygte fra cyklen kan være god!

Giv øjnene tid

Dine øjne vænner sig mere og mere til mørket. Efter et par minutter kan du orientere dig i mørket, og efter 20-30 minutter vil dit nattesyn være endnu bedre. Så vær tålmodig og giv dig selv tid, når du skal se på stjerner.

Læg dig ned

Du får den bedste oplevelse, hvis du slapper af. Læg dig ned på et tæppe eller på en havestol, når du skal kigge på stjerner. Lad være med at stå op med nakken bagoverbøjet. Du bliver for hurtigt træt i nakken.

Tag varmt tøj på

Er du kuldskær, så tag tøj på efter, at det er 10 grader koldere, end det i virkeligheden er. Det er ikke en fornøjelse at se på stjerner eller at opleve natten, hvis man fryser!