Rugbrød med surdej

Hjemmebagt rugbrød smager bare godt, og det er ikke så svært. Samvirkes madskribent Maria Meldgaard viser dig, hvordan du bager rugbrød med surdej.

Rugbrød med surdej

Bag brødet i en stor rugbrødsform eller to små.

Surdejen starter du på 3-4 dage før brødet skal bages.

Surdej:

 3 dl vand

2 dl yoghurt

2 dl rugmel

Komme alle ingredienser i et glas, sæt låg på og bland det godt. Skru låget af men lad det ligge løst på glasset.  Sæt låg på og vend på glasset to gange om dagen. Lad stå i stuetemperatur. 

400 g knækkede rugkerner

7 dl vand

300 g rugmel

150 g hvedemel

200 g solsikkekerner

1 spsk. fint salt

2 og en halv dl surdej

En kvart pakke gær

1 og en halv dl hvidtøl

Kom rugkerner og vand i en gryde og lad simre under låg i 3 minutter.

Kom de to slags mel i en skål. Tilføj solsikkekerner, salt, surdej, smuldret gær og øl.

Tilsæt til sidst de kogte rugkerner og rør nu dejen rigtig godt sammen.

Kom dejen i en stor smurt rugbrødsform.

Prik hul i dejen med en gaffel og dæk formen med film.

Lad dejen hæve i stuetemperatur i 3-4 timer.

Sæt ovnen på 200 grader. 

Bag brødet i 1 og trekvart time. Tag ud og afkøl helt, før du skærer i skiver. Gerne natten over i viskestykke, hvis du ønsker en blødere skorpe.

Læs mere om