Rugbrød med surdej
Rugbrød med surdej
Bag brødet i en stor rugbrødsform eller to små.
Surdejen starter du på 3-4 dage før brødet skal bages.
Surdej:
3 dl vand
2 dl yoghurt
2 dl rugmel
Komme alle ingredienser i et glas, sæt låg på og bland det godt. Skru låget af men lad det ligge løst på glasset. Sæt låg på og vend på glasset to gange om dagen. Lad stå i stuetemperatur.
400 g knækkede rugkerner
7 dl vand
300 g rugmel
150 g hvedemel
200 g solsikkekerner
1 spsk. fint salt
2 og en halv dl surdej
En kvart pakke gær
1 og en halv dl hvidtøl
Kom rugkerner og vand i en gryde og lad simre under låg i 3 minutter.
Kom de to slags mel i en skål. Tilføj solsikkekerner, salt, surdej, smuldret gær og øl.
Tilsæt til sidst de kogte rugkerner og rør nu dejen rigtig godt sammen.
Kom dejen i en stor smurt rugbrødsform.
Prik hul i dejen med en gaffel og dæk formen med film.
Lad dejen hæve i stuetemperatur i 3-4 timer.
Sæt ovnen på 200 grader.
Bag brødet i 1 og trekvart time. Tag ud og afkøl helt, før du skærer i skiver. Gerne natten over i viskestykke, hvis du ønsker en blødere skorpe.