Prepping: Danskerne har været i gang med at preppe længe

Næsten 1 ud af 5 danskere havde allerede, før myndighederne anbefalede det, opbygget et nødlager af f.eks. dåsemad, batterier og vand på flaske, viser en ny undersøgelse fra Coop Analyse

18 procent af danskerne har et nødlager

Allerede før Beredskabsstyrelsen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen anbefalede danskerne at forberede sig på krise, havde næsten en femtedel opbygget et nødlager af f.eks. vand, mad og batterier. Det viser en ny undersøgelse, som Coop Analyse har foretaget for Månedsmagasinet Samvirke kort før udmeldingen fra myndighederne den 15. juni 2024.

I undersøgelsen svarer 18 procent af danskerne, at de har et nødlager, som de har opbygget for at kunne klare sig i en krise. 

Alexander Høgsberg Tetzlaff, der er analytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, anser tallene for at være tankevækkende.

”De fortæller, at danskerne, allerede før myndighederne anbefalede det, følte, at der var et reelt behov for at preppe,” siger han til Samvirke.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Nøgletal fra undersøgelsen

  • 18 % af danskerne har et nødlager af f.eks. vand og mad 
  • 52 % af nødlagrene er maximalt 2 år gamle, og 25 % er opbygget inden for det seneste år
  • 37 % af danskerne mener, det er fornuftigt, at deres medborgere forbereder sig på en potentiel krise
  • 13 % svarer, at de selv eller en fra deres husstand sandsynligvis eller helt sikkert vil deltage i et kursus for at lære at klare sig en i krise

Se hele undersøgelsen her

Mange nødlagre er max 2 år gamle

Undersøgelsen fra Coop Analyse viser desuden, at nødlagrene mestendels består af tørvarer som pasta, mel og ris, mad på dåse, glas eller i brev, toiletpapir, vand på flaske, hygiejneprodukter og lommelygter. En del nødlagre indeholder også chokolade og kaffe samt batterier, stearinlys, soveposer og kontanter, mens færre danskere har en radio, receptpligtig medicin og vigtige papirer på lager. 

Ifølge Alexander Høgsberg Tetzlaff kan der være flere årsager til, at danskerne har været på forkant med preppingen:

”Krigen i Ukraine er den mest åbenlyse faktor for, at mange er gået i gang med at preppe, og medierne har haft meget fokus på krig i den seneste tid. Og så er vi lige kommet ud af en pandemi, hvor vi er blevet opmærksomme på, at vi er mere sårbare, end vi troede,” forklarer militæranalytikeren.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Om undersøgelsen

1034 har deltaget i undersøgelsen, som blev gennemført af Coop Analyse for Samvirke i marts 2024. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i alderen 18-74 år. Se hele undersøgelsen her