Pesto eller tapenade? Der er faktisk forskel

Vi har taget de små glas og bøtter med aromatisk pesto og cremet tapenade til os. De fleste vil nok have svært ved at fortælle, hvornår det hedder en pesto, og hvornår det hedder en tapenade. Samvirke giver dig svaret her.

Pesto

Pesto

Den originale pesto er grøn og stammer fra Genova i Italien. Den går derfor under navnet, Pesto Alla Genovese. Pesto Alla Genovese er lavet af frisk basilikum, olivenolie, pinjekerner, parmesan, pecorino, hvidløg og salt. 

Du kan sagtens skifte en stor del af ingredienserne ud med andre spændende råvarer og stadig kalde det pesto. Også uden at få høvl af en italiensk mamma. Med andre ord er persillepesto, spinatpesto og pesto af rød peber også en ting.

Pesto er det italienske ord for stødt eller banket. 

Pesto har konsistens og karakter af en sovs/sauce eller dyppelse.

Tapenade

Tapenade

Men hvad så, hvis jeg skifter basilikum i Pesto Alla Genovese ud med oliven? Jo, så nærmer du dig en tapenade i stedet. Tapenaden er i udgangspunktet en blanding af hakkede eller blendede oliven og olivenolie. Og den har været kendt i middelhavsområdet i årtusinder. 

Den moderne version af tapenade er kun cirka 100 år gammel og stammer fra Marseilles i Frankrig, hvor kokken på restaurant Maison Dorée fandt på at blande kapers og ansjoser i olivenmassen. Faktisk stammer ordet tapenade fra det provencalske ord, tapéno, som slet og ret betyder kapers. 

Tapenade er tykkere end pesto og har mere karakter af en smørelse. 

Kilde: thenibble.com

Læs mere om