hud

Mytedræber: Kan man blive afhængig af læbepomade?

Tørre læber kan opstå, uanset om vejret er varmt eller koldt, og i begge tilfælde kan læbepomade være en god idé. Og hold ikke igen, for der er ingen risiko for, at dine læber bliver afhængige af at blive fugtet.
Dame der bruger læbepomade

Solen er en af de store syndere til tørre, sprukne læber, såkaldt aktinisk keilit. En tilstand, der ad åre kan føre til læbekræft.

Læberne kan ikke blive afhængige

 »Nej, det er overtro,« svarer Flemming Andersen, der er overlæge på Odense Universitetshospitals hudafdeling, når han bliver spurgt til, om man kan bruge for meget læbepomade og gøre læberne afhængige.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug læbepomade mod tørre læber

Fugter man sine læber ved at slikke dem, sker der det, at spyttet fordamper, og læberne kan tørre ud. Fortsætter man med slikkeriet, kan man komme ind i en ond cirkel. Huden skæller, man bider hudflager af, og huden tørrer endnu mere ud.

Fed læbepomade er i stedet anbefalelsesværdig, gerne med høj faktor solbeskyttelse. Den fede læbepomade kan både forebygge tørre læber og afhjælpe, når problemet er ude, forklarer Flemming Andersen.

»Læbepomade indeholder fedtstoffer, der danner en beskyttende hinde på læberne, så væsken ikke fordamper, og huden bliver blød og smidig igen,« siger han.

Hvis dine læber ikke normaliseres med en god, fed læbepomade, bør du blive vurderet af din egen læge.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gå efter læbepomade med få ingredienser

Læbepomade kan have andre funktioner end at fugte læberne. For eksempel findes der læbepomader med UV-beskyttelse og med smag. Overlæge Flemming Andersen råder til at gå efter en læbepomade med så få ingredienser som muligt:

»Jo flere ingredienser der er i en læbepomade, jo større risiko er der for eksem. Men for at mindske risikoen for solsprukne læber vil jeg anbefale læbepomade med solfaktor,« siger han.

Tørre læber skyldes mange ting

Årsagen til tørre læber er oftest udtørring, som kan skyldes:

  • Vinterkulde
  • Slikken på læberne
  • For lidt væske
  • Trækken vejret gennem munden
  • Visse former for medicin, for eksempel mod bumser
  • Solen
  • Kontaktallergi

Den mest almindelige årsag til tørre læber er vinterkulde.

Læs mere om