Mand i stramt cykeltøj: Opfør dig ordentligt i trafikken

Motionscykling boomer, og flere og flere danskere hopper i det stramme cykeltøj og op på racercyklen for at holde formen ved lige. En samling dedikerede motionscyklister kan fylde på godt op på vejen. DGI og Dansk Cykle Union har udgivet 10 gode råd om, hvordan du som motionscyklist viser hensyn i trafikken. Jimmy Trolle fra Spaghetti Cycling Imports krydrer med 12 humoristiske råd til manden i stramt cykeltøj.

Kender du ham i det stramme cykeltøj, der har et bedre dage. Ham, der tror, at cykelstien er blevet en etape i Tour de France? Et af rådene til ham lyder: Kør som en gentleman. Også selvom der er andre, der kører råddent. Giv plads og vis overskud i trafikken – især hvis andre har glemt reglerne eller den gode opførsel.

Bilisterne er sure på cyklisterne

Halvdelen af alle motionscyklister i trafikken har oplevet vejvrede, og 90 % af dem peger på, at det oftest er bilisterne, der er sure på motionscyklisterne. Det viser en analyse, som FDM og Dansk Cykle Union har lavet i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, DGI og Dansk Triatlon Forbund.

Læs også: 7 cykelregler der er værd at kende

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Jimmy Trolles mere humoristiske råd til motionscyklisterne

 • Hjelmen er uundværlig, når du cykler. Den er knap så uundværlig, når du drikker kaffe med gutterne bagefter – det skal være en virkelig stærk kaffe, for at du falder i hvert fald. Husk at tage den af.
 • Du må aldrig gå ned på udstyr. Nyt gear kan gøre enhver glad. Hvad man ikke har i benene, må man have i grej.
 • Selvom du helt sikkert føler dig som en ung Cipollini, når du er ude på rammen, så er det utjekket at have en lang kø af dyttende biler efter dig, fordi du føler dig for prof til at køre på cykelstien. Hvis der er en cykelsti, så brug den cykelstien – det er faktisk derfor, den er der.
 • Ensfarvet, underspillet cykeltøj er cool. Skil dig også gerne ud i farverigt af slagsen eller med masser af grafik. Men sørg for, at det er sat sammen med overlæg, og ikke fordi det tilfældigvis lå øverst i skuffen. Der er blinklys nok på vejen - der er ingen grund til, at du også ligner et.
 • Det er tjekket at kunne skifte en slange hurtigt og elegant. Øv dig også på at tage dit hjul af og på. Så kan du gøre det med stil, når du står i regnen i en grøft og mest af alt gerne vil hjemad.
 • Vis overskud i trafikken. Hovedgader og indre by er ikke lavet, for at du kan træne intervaller. Tag hensyn og pas på dig selv.
 • Kør som din træningstilstand tillader. Det er ikke fedt for dine kammerater, at du er nødt til at holde pause ude på Lars Tyndskids mark og ikke længere kan træde en bule i en våd papkasse, fordi du insisterede på at føre med 42 km/t. hele vejen ud i rent overmod.
 • Cykelbriller er næsten som cykelhjelme. De er cool på cyklen og måske også på caféen, hvis du stadig er iført cykeltøj. De er knap så smarte, når du er ude at spise med kæresten.
 • Hvis du er ny, så lær det basale først. Få styr på teknikken, udstyret, svingene og alt det andet. Så er det også lidt federe at invitere dig med ud at køre i gruppe.
 • Lad være med at smide affald fra gels og barer i naturen. Du kører ikke Tour de France, og din mor arbejder ikke for kommunen. Tag dit skrald med dig. Også dine punkterede slanger.
 • De professionelle kan tisse, mens de sidder på cyklen. Du kan ikke. Enough said.
 •  
 • Kaffestop er en vigtig del af de lange træningsture. Det er røverhistorier og gode grin også. Cykling er ikke kun fart og konkurrence. Husk det altid.

 

Kilde: Jimmy Trolle

 

Undersøgelsen viste også, at 1 ud af 3 motionscyklister føler sig utryg i trafikken, og for at mindske vejvreden og øge sikkerheden lavede organisationerne 10 gode råd til motionscyklisterne som en del af kampagnen ”Go stil på cyklen”:

1. Overhold færdselsreglerne

Vis ansvar og følg færdselsreglerne. De er lavet for at beskytte dig og andre i trafikken. Det er god stil at følge færdselsreglerne på vejen, også når du deltager i motionsløb. Husk, at du ikke er en professionel cykelrytter, der kan fylde det hele.

2. Vis overskud

Kør som en gentleman. Også selvom der er andre, der kører råddent. Giv plads og vis overskud i trafikken – især hvis andre har glemt reglerne eller den gode opførsel.

3. Vis anerkendelse

Vink venligt, når andre viser hensyn.

4. Brug cykelstierne

Cykl på cykelstien, hvis der er én. Lad bilisterne beholde vejbanen selv. 

5. Husk dit affald

Smid altid dit affald i en skraldespand eller tag det med hjem.

6. Brug ALTID cykelhjelm

Spænd din cykelhjelm. Altid. Hver gang. Der sker uheld hver dag, så det er komplet tåbeligt at køre uden.

 

7. Fyld så lidt som muligt

Overskrid aldrig vejmidten, kør én og én på smalle veje, og træk ind til siden, når der skal stoppes op. Det er god stil ikke at fylde unødvendigt – der er også andre, der skal forbi. Husk, at det kan fylde meget, hvis en flok cyklister for eksempel kører på vifte.

 

8. Giv tegn, og vær forudsigelig

Brug hænderne og skift aldrig pludselig retning. Forvent ikke, at andre kan gætte, hvad du vil.

9. Brug ringeklokken

Advar, når du overhaler – især hvis du kører stærkt.

10. Vær opmærksom

Hold øje med trafikken og forholdene. Undgå musik i ørerne og tænk over, om andre kan se dig. Bær også refleksvest, hvis det for eksempel er mørkt, så andre ikke overser dig.

Læs mere om