Madbilleder gennem tiden: Sådan så det perfekte Instagram-billede ud i gamle dage
Eksotiske frugter og hele fjerkræ på bordet ville få mange likes, hvis de havde Instagram i renæssancen. I dag vil vi gerne signalere overskud ved at vise, at vi har kendskab til råvarerne. Klik dig gennem galleriet, hvor madhistoriker Frederikke Heick fra Madkulturen gør os klogere på madbilleder gennem tiden
Renæssancen (1536-1660)
Malerier af mad i syndig overdådighed og overflod. Brød, fisk, årstidens kål og grøntsager og eksotiske frugter i pompøse anretninger. Hele fjerkræ bruges som en del af anretningen og skal udstille adelens rigdom og velstand.
Illustration: Udsnit af Pieter Cornelisz van Rijks maleri Køkkenpige (1628), fra Wikimedia Commons
1800-tallet
Tegninger med fokus på anretning, borddækning og stel frem for maden skal inspirere til at dække et elegant og korrekt bord, så borddækningen signalerer velstand og etikette.
Illustration: Udsnit fra Nye Koge-Bog for den retskafne Huusmoder af Carl Müller (1785)
1950’erne
Udbredelse af reklamer og dameblade betyder en stigning i antallet af madfotos. Nøgleord er farverig æstetik. Ensformig mad skal serveres på ny, munter og farverig måde, så både dug, service og pyntenips matcher maden.
Foto: Samvirke, maj 1962
1970’erne
På madfoto er maden nu i de praktiske skåle og fade, som maden bliver lavet i. Flere kvinder er kommet på arbejdsmarkedet, og anretningerne skal signalere, at det kan være nemt og hurtigt at lave mad.
Foto: Samvirke, marts 1977
I dag
Madfotos har fokus på råvarerne. Mad skal signalere overskud og viden til at vælge de rigtige råvarer. Muligheden for at tage billeder af mad og dele den på sociale medier gør mad til noget af det hurtigst voksende digitale indhold.