Må stilkene på hyldetræet koges?

Er stilkene på hyldeblomsten giftige?
?

Jeg har læst, at alt på hyldetræet er giftigt undtagen blomsterne, og at modne hyldebær skal koges mindst 20 minutter.

Jeg laver en dejlig marmelade af restproduktet fra min hyldeblomstdrik, dvs. blomster med små stilke og økologiske citroner. Er det ikke o.k., hvis jeg koger den igennem 10-15 minutter?

Sandra L. Draznin, København

Svar fra Leif Skibsted

Hyldens blomster kan bruges til marmelade, og kogning fjerner blåsyre fra eventuelle grønne plantedele, der ved en fejl måtte være kommet med under plukningen. Når hyldeblomster anvendes i køkkenet, bør man dog generelt undgå de grønne plantedele. 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #saft, #sylte og #hyldebær