Må man dele tandbørste med andre?

Det er ikke en god idé at dele sin tandbørste med andre. Der er mange bakterier i din mund, og de kan også sidde på tandbørsten i tandkruset. Hvis du absolut skal børste med en andens tandbørste, så skold den først i kogende vand

Bakterier kan leve på tandbørsten i noget tid. Så pas på med at låne din tandbørste ud. Der kan være mange bakterier og også virus på den

Din tandbørste bør være personlig

Det er en dårlig idé at låne en andens tandbørste. Selvom tænderne føles ru, og du har glemt tandbørsten derhjemme, så husk på, at en tandbørste færdes i et miljø med ekstremt mange bakterier, når den ryger i munden på dig. Derfor bør din tandbørste være personlig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Man kan smitte hinanden med visse vira via tandbørsten

Selvom langt de fleste af de bakterier, der lever i din mund, er gode, så skal man være påpasselig ifølge Dorte Jeppe-Jensen, der er odontologisk rådgiver hos Tandlægeforeningen.»Der er virus og bakterier i munden, og de kan leve i en vis periode på selve tandbørsten uden for munden. Derfor er der teoretisk set en risiko for, at man kan smitte hinanden med sygdomme. Specielt herpes, som både kan sidde i munden og på læberne, er ekstremt smitsom,« siger hun.

Hvis man er småsyg, er det altså en god idé at tænke sig om, inden man giver tandbørsten videre.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mundsygdomme smitter ikke

Professor i parodontologi ved Københavns Universitet, Palle Holmstrup, mener ikke, det er farligt at bytte tandbørste en gang imellem. Men han anbefaler det heller ikke af samme grund, nemlig at man risikerer at smitte hinanden med forskellige vira.

Man skal dog ikke være bange for at blive smittet med forskellige mundsygdomme.

»Der er ikke noget, der tyder på, at man kan smitte hinanden med tandkødsbetændelse eller parodontitis. Mikrofloraen i vores mund etableres, efter vi er født, og har indstillet sig på en balance med mange forskellige mikroorganismer. Den balance er svær at vælte.«

Du kan også skylle munden med Klorhexidin

Der findes mange skrøner om, hvad man kan gøre for at sterilisere tandbørsten, hvis man i nødens stund vil børste løs med en lånt en af slagsen, blandt andet at man kan putte den i mikrobølgeovnen eller koge den.

»Det ville hjælpe at koge tandbørsten først, men jeg er i tvivl om, hvorvidt tandbørsten kan tåle det, da den måske vil smelte,« siger Palle Holmstrup. Kan du finde Klorhexidin i medicinskabet, kan man som en nødløsning skylle munden i det, og så undgår man helt risiciene ved at låne en andens tandbørste.

Læs mere om