Hvilken tandbørste skal du vælge?

Tandbørster kommer i mange former, farver og størrelser. Samvirke har spurgt tandlæge, ph.d. og adjunkt Johanne Kongstad ved Tandlægeskolen, Københavns Universitet, om, hvordan du finder ud af, hvilken børste der er den rette til dine tænder.
Krus med en masse tandbørster i.

Børst blødt med bløde børster, det er hovedrådene til en vellykket tandbørstning.

Hvor hård skal en tandbørste være?

Den skal ikke være hård. En tandbørste skal være så blød som muligt for ikke at skade tænderne og tandkødet.

Hvor hårdt skal man børste sine tænder?

Du skal ikke børste hårdt. Du skal egentlig børste, som en elektrisk tandbørste gør; i små, cirkulære bevægelser og kun med let pres på tandbørsten.

Børster du hårdt og med savebevægelser, laver du skader på tandkødet, så det trækker sig tilbage og blotter tandhalsene. 

Ved for hård tandbørstning kan du også lave slibeskader på tændernes emalje, og det gør tænderne svagere.

 

Hvis nu man godt kan lide hårde tandbørster, skal man så være opmærksom på noget?

Så skal man børste meget blødt. Men jeg vil anbefale, at man skifter til en tandbørste med medium hårdhed og så gradvis trapper ned til en blød.  

Tænderne er glatte, så bakterier og belægninger sidder ikke så godt fast. Så også selvom man børster med en blød tandbørste, skal man alligevel børste blødt. Tænderne skal nok blive rene med den bløde tandbørste.

Men du skal naturligvis være grundig og børste fokuseret, så du kommer rundt i alle kroge og børster helt op til tandkødet, hvor der sidder en del bakterier. Men børst ikke på tandkødet.

Hvilken størrelse skal tandbørstehovedet have?

Man skal helst vælge et lille børstehoved – her har el-tandbørsterne en fordel, da de er født med små børstehoveder. Med et mindre børstehoved manøvrerer du bedre rundt i munden, når du børster, og kommer dermed bedre ind imellem og bag tænderne.

Du skal dog ikke bruge den, der hedder en solotandbørste. Den type er for hård og ender i en spids, så den børster ikke nok.

Man kan godt kigge i sektionen med børnetandbørster, for de har som regel et mindre børstehoved. Men vær opmærksom på, at tandbørsten skal ligge godt i hånden.

Er det en god idé med en tandbørste med tungeskraber? 

Man kan godt børste eller skrabe sin tunge, hvis man vil, det er der ikke noget farligt i. For de fleste er der heller ikke så meget virkning i det. 

Hvis du lider af dårlig ånde, sidder lugten oftest i de bakteriebelægninger, altså den plak, som sidder på og mellem tænderne. 

Tal med din tandlæge om, hvilken type tandbørste, tandtråd eller tandstikker der er bedst til at rense mellem dine tænder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skal børn have en særlig tandbørste?

Ved valg af tandbørster gælder de samme anbefalinger, uanset om man er barn eller voksen. Børsten skal være blød, og børstehovedet skal være lille nok til at kunne komme ordentligt rundt til alle tænder i munden.

Det er vigtigt, at man børster tænder på børn, til de er 10-12 år. Før da har de ikke motorik til at kunne børste grundigt nok.

Børnene kan og må gerne børste med, så de eksempelvis begynder, men forældrene skal børste færdigt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvor længe skal man børste tænder?

Man skal børste tænder, til al plakken er væk. Hvor længe det præcis er, varierer fra person til person, men vi plejer at anbefale, at man børster tænder i 2 minutter 2 gange dagligt.

Det er overraskende for de fleste, hvor længe 2 minutter er, så prøv at sætte et minutur til, så du kan se, om du børster længe nok.

Du er ikke færdig med tandbørstningen,før du har børstet alle tænder både foran, bagpå, i mellemrum og helt op til tandkødet.