Må hvidløgene gerne være grønlige?

En læser er i tvivl om, hvorvidt de hjemmeavlede hvidløg bør kasseres, hvis de er grønne i toppen.

Hvidløg danner ikke giftige stoffer som kartoflen ved belysning.

?

Vi er lige begyndt at bruge hvidløg fra vores have. Nogle af dem er lysegrønne i toppen. Er de giftige ligesom grønne kartofler? Skal de kasseres? Eller betyder det ikke noget?

 

Jytte Munk

Svar fra Leif Skibsted

Grønne hvidløg er helt ufarlige, både hvis hvidløg bliver grønne i haven, eller hvis hvidløg bliver grønne under madlavning. Friske hvidløg har grønne blade ligesom andre arter af løg. Den grønne farve, der skyldes klorofyl fra fotosyntesen, kan brede sig til selve hvidløgets øvre dele. Hvidløg danner ikke giftige stoffer som kartoflen ved belysning. Høstede hvidløg kan også blive grønlige eller blålige, når de findeles i køkkenet, og smagsstoffer frigives af enzymer fra løgets celler. Disse svovlholdige smagsstoffer kan reagere med cellernes aminosyrer og bliver med tiden blå og grønne. Det er reaktioner, der fremmes af syre, og mange har selv set dette farveskifte, når hvidløg sættes på eddike.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om