Læserne skriver: Snotfyldte servietter, smaskeri og neglefile er uønskede ved spisebordet

Ingen gider at have en bordherre med dårlige manerer, og slet ikke Samvirkes læsere! Læs med og hør om alle de dårlige oplevelser, læserne har haft med andres dårlige vaner ved bordet, og få de vigtigste bud på, hvilke bordskikke der er de vigtigste at overholde

Snot og ketchup – det duer ikke

”Jeg har engang siddet til bords med en, der pudsede næsen i en papirserviet og derefter lagde servietten på bordet og spiste videre,” lyder det fra L. Jeppesen fra København. 
 Rigtigt mange af Samvirkes læsere har indtaget mindeværdige måltider. Ikke på grund af lækker mad, stor kogekunst eller fantastiske omgivelser, men fordi nogle af medspiserne ved bordet ikke har haft styr på bordskikken. Flere hundrede læsere skrev ind, da 

Samvirke efterlyste oplevelser med svigtende bordskik. Her er et udpluk af oplevelserne: 
 ”Unge, der ikke kan lide maden, ikke kan lide grøntsager, ikke kan lide groft brød. Eller mennesker, der putter ketchup på maden!”, lyder det fra Pernille fra Kolding. 

Undskyld, skal den have et læs salt?
”Uha, jeg er stødt på mange dårlige vaner ved bordet: folk, der taler/griner med mad i munden, smasker, skovler maden ind uden at smage; overdænger maden med salt og peber uden først at smage, eller dem, der sidder med mobiltelefonen. Det er også dårlig skik kun at være optaget af sig selv og sørge for sig selv,” skriver Grethe fra Hvidovre.

Mine børn piller næse!
”Det er superirriterende, når folk har deres mobil med ved bordet. Jeg har en veninde, som altid er på sin telefon, også ved bordet. Når mine egne børn piller næse ved bordet, synes jeg, at det er lidt ulækkert, og prøver at få dem til at lade være. Når kolleger stanger tænder ved bordet til frokost, er det også ulækkert,” skriver V fra København. 

Det er jo gysende klamt!
Karin fra Dyssegård har været ude for en del forskellige uhyrligheder. Spørger man hende, hvad der er det værste, hun har oplevet, er listen lang: 
”At slikke sin kniv og bruge den til at tage smør eller marmelade og lignende. med. Det er SÅ ulækkert! At bruge sin egen gaffel til at stikke ned i fadet med eksempelvis asier og rødbeder, adr!. Hoste, nyse, pudse næse eller harke ud over bordet med fælles mad - gysende klamt!”

Hvor mange point giver ordet ”saxofon”?
”Åhhhh - min søster kan finde på at putte en finger ind i munden for at fjerne noget - og ja, jeg siger til hende, at det er ulækkert. Jeg har også oplevet en bordherre spille Wordfeud …. altså … Jeg ignorerede ham og (sam)talte med andre,” skriver Pia fra Hørsholm.
De bæller vinen!
”Jeg hader, når folk taler med mad i munden, tygger med åben mund, og smasker åbenlyst. Jeg bryder mig heller ikke om, at der ikke kommenteres på en superdejlig vin, jeg har købt til middagen, men at den bare slubres ned som en almindelig billigvin.” Helle fra Ebeltoft

Flyt glassene – måske skal bleen skiftes!
”Jeg har oplevet, at et forældrepar "skovlede" mad op på deres respektive tallerkener for derefter at sortere i maden for så at lægge alle de "bedste" bidder over på deres barns tallerken (barnet var 11 år gammelt). At et par teenagere sad og pustede med sugerør i deres sodavand; når den første var flad for brus og ikke længere var spændende, så blev der åbnet en ny. Det var ikke ret meget, der blev drukket. Seneste dårlige vane, jeg har oplevet: Forældrene til den lille nye i familien lægger lige guldklumpen op på spisebordet mellem tallerkener og serveringsfade 
for at kunne "snuse" til buksen, om det skulle være bleskifte-tid.” BG fra Munkebo

Skal man selv tage tallerkenen med, når man går fra bordet? 

Samvirke spurgte læserne, om man selv skal bringe tallerkenen ud til opvaskemaskinen, når måltidet er færdigt. Og det skal man – i hvert fald, hvis man skal lytte til Samvirkes læsere: 
80% siger, at man selv bærer tallerkenen ud
13% siger, at man kan lade tallerkenen stå på spisebordet, når man er færdig
7% har ikke besluttet sig
Vær opmærksom på: 
Undersøgelsen er uvidenskabelig, og der er ingen garanti for, at resultatet er repræsentativt. 

Den mest udbredte regel: Ingen mobiler ved bordet

Samvirke spurgte også læserne om, hvilke regler man har for bordskik selv. Én ting gik igen: Mobiltelefonen hører ikke til ved bordet, heller ikke selvom man er barn, selvstændig erhvervsdrivende eller keder sig. 
Her får du et udpluk af de regler, du kan møde, hvis du spiser hos en Samvirke-læser: 

”Regel nr. 1 er, at der ikke er mobiler ved bordet, når man spiser sammen. Man begynder først på maden, når alle har fået. Børnene må gå fra bordet, når alle børn er færdige med at spise,” lyder det fra Doris fra Fredericia.

”Hjemme hos os lyder reglerne: Ingen mobil ved bordet. Man sidder pænt ved bordet. Ingen fødder på hverken bordet eller oppe på stolen. De bliver på gulvet. Og så rækker man ikke ind over andres tallerken. Har man spist rimeligt op, så må man gerne gå fra bordet, hvor man tager sin tallerken, bestik og glas med hen i køkkenet. Og så spiser man stille og roligt. Ikke kaste maden i sig, fordi man gerne vil ind og spille computer eller lign.” Steffen fra Rødekro. 

”Bordet er altid smukt dækket. Aldrig gryder eller emballage på bordet, og så skal brugte servietter aldrig lægges på bordet.” Peter fra Frederiksberg. 

”Ingen mobiltelefoner, man bliver siddende, til alle er færdige, og sidst men ikke mindst: Man sender fadene videre!! Og: Ingen albuer på bordet.” Betina fra København Ø. 

Hvem siger man tak for mad til? 

Du kender det sikkert. Det kan være svært at tvinge et ”tak for mad” ud af mundvigen på en teenager eller et genert barn, men for mange er takken for måltidet en vigtig høflighed. 

Spørger man Samvirkes læsere, er det især den, der har tilberedt måltidet, der skal takkes: 

  • 51% synes, at man skal takke den, der har stået i køkkenet
  • 3% siger, at man skal takke den, der har betalt for måltidet 
  • 37% mener, at man skal takke både betaleren og kokken
  • 9% tænker ikke over, hvem deres ”tak for mad” henvendes til

Vær opmærksom på: 
Undersøgelsen er uvidenskabelig, og der er ingen garanti for, at resultatet er repræsentativt. 
 

Læs mere om