Redaktionen anbefaler






»Helt grundlæggende skal man have fat på fuldkornsris eller vilde ris for at få de sundeste ris med flest vitaminer og gavnlige kostfibre. I hvide ris er næringsværdien meget lavere, fordi det sunde er poleret væk - uanset om vi snakker italienske risotto-ris, basmatiris eller grødris,« siger Lars Sonne-Hansen, der højskoleforstander på Suhrs Højskole, hvor han underviser i faget ’Gastro’.
Kostfibre i forskellige ristyper pr. 100 gram ris
Hvide ris bliver fremstillet ved, at skaldele og kim slibes af, og derefter bliver riskornene poleret. I processen fjerner man også de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre.
Til denne gruppe hører:
Parboiled ris bliver fremstillet ved at trykkoge ris, inden skaldelene bliver fjernet. På den måde kan man presse vitaminer og mineraler fra de ydre, næringsrige skaldele ind i kornet. Til slut bliver riskornene poleret.
Fuldkornsris er de sundeste. Her er kun avnerne fjernet. Risene har derfor det højeste indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler.
Til denne gruppe hører:
Kilder: Forbrugerrådet, Arla, Alt om kost, Coop
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10