ris

Kend dine ris, hvilke ris skal du bruge til hvad?

Ris er ikke bare ris. De kan være lange eller korte - og hvide, røde, brune eller sorte. De forskellige ristyper egner sig til forskellige formål, og der er store forskelle i smag, konsistens og næringsindhold.

 »Helt grundlæggende skal man have fat på fuldkornsris eller vilde ris for at få de sundeste ris med flest vitaminer og gavnlige kostfibre. I hvide ris er næringsværdien meget lavere, fordi det sunde er poleret væk - uanset om vi snakker italienske risotto-ris, basmatiris eller grødris,«  siger Lars Sonne-Hansen, der højskoleforstander på Suhrs Højskole, hvor han underviser i faget ’Gastro’.

Kostfibre i forskellige ristyper pr. 100 gram ris

  • Type                            Kostfiberindhold
  • Hvide ris                                 0,7 g
  • Parboiled ris                           0,9 g
  • Brune ris                                   2,4 g
  • Røde ris                                     4,5 g
  • Sorte ris                                    5,0 g

Hvide ris bliver fremstillet ved, at skaldele og kim slibes af, og derefter bliver riskornene poleret. I processen fjerner man også de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre.

Til denne gruppe hører:

Hvide ris

Basmatiris (fås også som fuldkornsris)

Jasminris (fås også som fuldkornsris)

Sushiris

Risottoris

Grødris

Parboiled ris bliver fremstillet ved at trykkoge ris, inden skaldelene bliver fjernet. På den måde kan man presse vitaminer og mineraler fra de ydre, næringsrige skaldele ind i kornet. Til slut bliver riskornene poleret.

Fuldkornsris er de sundeste. Her er kun avnerne fjernet. Risene har derfor det højeste indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler.

Til denne gruppe hører:



Brune ris

Sorte ris

Røde ris

Vilde ris (egentlig ikke ris)

 

Kilder: Forbrugerrådet, Arla, Alt om kost, Coop

Læs mere om