ris

Kend dine ris, hvilke ris skal du bruge til hvad?

Ris er ikke bare ris. De kan være lange eller korte - og hvide, røde, brune eller sorte. De forskellige ristyper egner sig til forskellige formål, og der er store forskelle i smag, konsistens og næringsindhold.

 »Helt grundlæggende skal man have fat på fuldkornsris eller vilde ris for at få de sundeste ris med flest vitaminer og gavnlige kostfibre. I hvide ris er næringsværdien meget lavere, fordi det sunde er poleret væk - uanset om vi snakker italienske risotto-ris, basmatiris eller grødris,«  siger Lars Sonne-Hansen, der højskoleforstander på Suhrs Højskole, hvor han underviser i faget ’Gastro’.

Kostfibre i forskellige ristyper pr. 100 gram ris

  • Type                            Kostfiberindhold
  • Hvide ris                                 0,7 g
  • Parboiled ris                           0,9 g
  • Brune ris                                   2,4 g
  • Røde ris                                     4,5 g
  • Sorte ris                                    5,0 g

Hvide ris bliver fremstillet ved, at skaldele og kim slibes af, og derefter bliver riskornene poleret. I processen fjerner man også de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre.

Til denne gruppe hører:

  • Hvide ris
  • Basmatiris (fås også som fuldkornsris)
  • Jasminris (fås også som fuldkornsris)
  • Sushiris
  • Risottoris
  • Grødris

Parboiled ris bliver fremstillet ved at trykkoge ris, inden skaldelene bliver fjernet. På den måde kan man presse vitaminer og mineraler fra de ydre, næringsrige skaldele ind i kornet. Til slut bliver riskornene poleret.

Fuldkornsris er de sundeste. Her er kun avnerne fjernet. Risene har derfor det højeste indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler.

Til denne gruppe hører:

  • Brune ris
  • Sorte ris
  • Røde ris
  • Vilde ris (egentlig ikke ris)

Kilder: Forbrugerrådet, Arla, Alt om kost, Coop

Gør som 11.000 andre: Klik på billedet og tegn abonnement på Samvirke

Tegn abonnement

Læs mere om