Kan medicin blive for gammel?

Hvis din medicin er for gammel, kan du ikke sikre dig, at den virker optimalt, og i værste fald kan den være sundhedsskadelig. Nedenfor har vi samlet et skema over, hvilke former for medicin du skal være særlig opmærksom på i forhold til holdbarhed.
Glas med medicin og piller i hånd.

Har du gamle glas med medicin stående i medicinskabet, er det en god idé at tjekke, om holdbarheden er udløbet, for så skal de til destruktion på apoteket.

I tvivl om holdbarhed: Læs på indpakningen

Står du med noget medicin i hånden, som du ikke kan huske, hvor længe har ligget i medicinskabet, så tjek indpakningen for holdbarhedsstempel. Vær opmærksom på, at nogle former for medicin kan miste deres effekt, hvis du ikke opbevarer dem som angivet.

Du kan nemlig risikere, at for gammel eller forkert opbevaret medicin kan være virkningsløs – og i nogle tilfælde ligefrem skadelig. Har medicinen ændret lugt eller udseende, bør du heller ikke anvende den.

Holdbarheden på medicinpakken er normalt angivet med teksten »holdbarhed« eller »anvendes inden«. Har din medicin overskredet holdbarhedsdatoen, skal du aflevere det på apoteket til destruktion. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Så længe holder medicinen

De fleste former for medicin kan normalt holde sig i 2 til 5 år, men læs altid på indpakningen, da der kan være forskel fra en type medicin til en anden.

Herunder kan du se, hvilke slags medicin du skal være særlig opmærksom på, når man taler om holdbarhed, og hvor længe de forskellige typer medicin holder efter åbning.