Kan man arve gæld?

Selvom dine forældre kun efterlader sig gæld, er det næsten umuligt at arve det, medmindre du gør krav på det. Der er nemlig mange veje ud af en dårlig arv.

Hvis dine forældre efterlader sig en nedslidt rønne, og en økonomi uden luft, kan du måske frygte for arven, men der er mange muligheder for at slippe.

Man kan ikke tvangsarve gæld

Hvis dine forældre efterlader sig en masse gæld, skal du ikke være nervøs. Der er nemlig mange muligheder for at fraskrive sig den. 

Hvis der er mere gæld end værdi i dødsboet, bliver det behandlet som et konkursbo, og der lander derfor ikke nogen gæld på dit bord. 

Du kan også bakke ud i skifteretten

Hvis det ikke er klart, om der er mere værdi end gæld i boligen, overgår sagen til skifteretten, og selvom du skal vedgå dig arv og gæld, kan du stadig bakke ud. 

»Selv hvis du vedkender dig arven, fordi der eksempelvis står 100.000 kroner på en konto, men senere finder ud af, at der også var en masse gæld, kan du bakke ud, som du vil. Det kræver bare, at de 100.000 kroner også står der, når du bakker ud, eller at du indbetaler dem igen,« forklarer Christian Petri, advokat hos Advodan Hillerød. 

Det er altså nærmest umuligt at arve gæld, medmindre du selv gør krav på den - også selvom du ved, at gælden er der.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Begravelsen betales

Selv hvis dine forældre er forgældet op til begge ører, bliver begravelsen betalt af forældrenes formue, selvom kreditorerne måske har krav på den.

Du får også lov til at tage de personlige genstande i hjemmet, som har affektionsværdi for dig, så længe der ikke er tale om værdifulde genstande, som kreditorer kan gøre krav på.

Læs mere om