Har du mere gæld end bolig?

Teknisk insolvens er et problem for mange, der købte lejlighed eller bolig i midten af 00’erne til høje priser. Det er nemlig sjældent, at ejendommen er ligeså meget værd i dag.

Tjek dine aktiver og passiver

Når du har mere gæld, end din bolig er værd, er du defineret som teknisk insolvent. Det betyder, at din bolig nu er vurderet til eksempelvis 1,2 millioner kroner, men at du, dengang du købte den, tog et lån på 2 millioner kroner for at finansiere købet. Det er ifølge advokat Christian Petri fra Advodan Hillerød ikke et unormalt syn.

»Teknisk insolvens ser vi ofte hos folk, der købte bolig i midten af 00’erne til en for høj pris sammenlignet med, hvad den er værd i dag. De kan stadig betale på deres gæld, men hvis boligen skal sælges, kommer de ud med tab.«

Den dag, hvor afdragene på gælden bliver så store, at man ikke kan imødekomme betalingerne, er man ikke længere kun teknisk insolvent, men insolvent.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Renten kan være problematisk

Hvis du er teknisk insolvent, er der som udgangspunkt ikke noget problem i det, så længe du kan betale på din gæld. Det svarer til, at du i stedet for at bo til leje bor i en opsparing. Et problem kan dog være rentestigninger.

»Rentestigninger kan være en potentiel tikkende bombe under teknisk insolvente boliger, fordi det giver større afbetalinger på gælden, som så måske ikke kan betales. Hvis man ikke kan betale på sit lån, kan huset i værste tilfælde tvinges på auktion,« siger Christian Petri.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Afdragsfrie lån kan være farlige

Mange af de boliger, som blev købt i midten af 00’erne, blev købt med 10 års afdragsfrihed. De 10 år er efterhånden ved at være gået, og når det sker, bliver afdragene på lånet større. Det er et problem, hvis man bor i en teknisk insolvent bolig.

»Teknisk insolvens er noget vi ofte ser i udkantsområderne, og man kan godt frygte for fremtiden i de boliger, når afdragsfriheden stopper. Det kommer til at kræve større betalinger, og det er nok ikke alle, der kan klare det. Det kan ende i tvangsauktioner,« siger Christian Petri.

Så længe lånene kan betales, er problemet ikke til stede. Det er først, når afdragene på lånene bliver for store til husstandens økonomi, at realkreditinstituttet kan tvinge huset på auktionen.

Læs mere om