Kan kikærter og hummus fremkalde allergi?
Jeg har gentagne gange konstateret voldsom utilpashed og er nærmest endt i en feberlignende tilstand, når jeg har spist kikærter eller hummusprodukter. Jeg har det fint med ærter og bønner. Er der mon stoffer i kikærterne, man kan reagere uheldigt på?
Det er ikke altid, man visuelt kan spotte delingredienserne (SOM F.EKS KIKÆRTERNE) , når man er på rejse i den store verden.
Har det fint med ærter og bønner. Er der et eller flere stoffer i kikærter, som jeg reagerer uheldigt på?
Jørn Hempel, Juelsminde
Svar fra Per Brændgaard
Man kan udvikle allergi over for næsten alle fødevarer, herunder også kikærter. Allergi over for kikærter kan blandt andet skyldes græspollenallergi, der fører til krydsreaktion med kikærter.
Allergi over for hummus kan skyldes kikærter, men det kan også skyldes andre ingredienser i hummus, hvoraf specielt sesam fra tahin kan give allergiske reaktioner.
Jeg vil anbefale, at du går til din læge med dit problem. Priktest og blodprøve kan sige meget om, hvad din krop kan tåle, og hvad den ikke kan tåle. Der findes
allergicentre på flere hospitaler i Danmark, hvor de er specialister i udredning af fødevareoverfølsomhed. Den slags skal undersøges af specialister, da man ellers let kan komme til at tro, at man ikke kan tåle noget, som man reelt godt kan tåle – eller omvendt: man undgår at finde frem til det, som man ikke kan tåle. Det
første fører til unødvendige indskrænkninger af kosten, mens det andet gør, at man bliver ved med at døje med de allergiske reaktioner.
Det kan også være, at de symptomer, du har oplevet, slet ikke har noget med allergi at gøre. Det kan din læge hjælpe dig med at finde ud af. Det er vigtigt at lytte til sin krops signaler og iagttage sammenhænge med det, man spiser, men man kan også let komme til at give sig selv forkerte diagnoser.
Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.