Kan julegaven byttes? Sådan er reglerne

Julegaver kan ofte byttes, men du har ikke krav på at få pengene tilbage eller kunne bytte en gave, du ikke kan lide eller hvis størrelsen ikke passer, hvis varen er købt i en fysisk butik. Er varen købt på internettet, er du dog bedre stillet, hvis du gerne vil bytte gaven.

Butikkerne udøver en service, når de lader dig bytte gaver. En butik er ikke forpligtet til at lade en handel gå tilbage, som det er, når man bytter en gave. 

Du har ikke krav på at kunne bytte gaven

For de fleste er julen lig med julegaver. Af og til får man en gave, som ikke passer, ikke lige var det, man ønskede, eller som man allerede har fået tre af.

Du har som udgangspunkt ikke krav på at kunne bytte varen eller få penge retur, hvis varen er fejlfri – heller ikke selvom du medbringer bonnen. En handel er som udgangspunkt altid bindende.

Bytteregler: Hvis gaven er købt i en fysisk butik

Forretningen kan, hvis den vil yde god service, lade dig fortryde købet eller bytte en gave. Det gør den ved at tilbyde bytteret eller returret.

  • Ved bytteret kan gaven byttes til en anden vare i butikken til tilsvarende pris.
  • Ved returret kan man få pengene igen. Dog kan butikken kræve at se en kvittering som bevis for, at varen er købt i butikken eller kæden.

Bytte- og returrettighederne gælder som udgangspunkt kun i den forretning, hvor varen er købt, men nogle butikskæder lover, at varen kan ombyttes eller returneres i alle kædens butikker.

Husk bonnen!

Det er en god idé altid at få kvittering med fra gavegiveren, når du modtager gaven. Så er der bedre chancer for, at du kan bytte eller returnere gaven, og du har mulighed for at reklamere for gaven i 2 år, hvis der er fejl eller mangler ved den.

Tilbyder forretningen bytte- eller returret, skal betingelserne tydeliggøres ved købet. De kan gives mundtligt eller skriftligt på opslag i butikken. Forretningen har desuden ret til at indskrænke fortrydelsesretten. Det betyder, at de gerne må sige, at du skal bytte inden for f.eks. 8 dage, eller at udsalgsvarer ikke tages retur.

Hvis du vil bytte en gave, skal den være ubeskadiget og må ikke være taget i brug. Det betyder, at du skal levere varen tilbage i samme stand og i original emballage, og er varen plomberet, må plomberingen ikke være brudt.

Bytteregler: Hvis gaven er købt på nettet

Har du modtaget en gave, der er købt i en webshop, har du andre rettigheder. Da hverken du eller gavegiveren har haft mulighed for at se og mærke varen, inden den blev købt, er der mulighed for at fortryde købet i 14 dage efter, at varen blev modtaget af gavegiveren – ikke fra den dag, du åbnede gaven.

Falder fristen for fortrydelsen på en af julehelligdagene, kan du stadig nå at bytte eller returnere varen på den førstkommende hverdag efter helligdagen. Vær dog opmærksom på, at mange webshops forlænger fortrydelsesretten i forbindelse med julen.

Hvis du vil bytte en vare købt på nettet, er det smartest, at du allierer dig med gavegiveren, da det er ham eller hende, der har købt gaven og derfor har kvitteringen og en eventuel returseddel, som du kan have brug for, når varen skal sendes retur.

Har webshoppen også fysiske butikker, kan du tjekke, om det er muligt at bytte eller returnere varen der i stedet. Ofte vil det dog alligevel kræve en kvittering.

Varen skal være i væsentlig samme stand, hvis du vil bytte eller returnere den. Du må altså gerne prøve en skjorte på, men du må ikke have gået i skoene udendørs i 2 uger, inden du sender varen retur, hvis du vil have alle pengene tilbage. Vær opmærksom på, at du selv skal betale omkostningerne ved at sende varen tilbage til webshoppen, hvis der ikke er forudbetalt retur.

Er din gave købt i en webshop uden for EU, har du ikke nødvendigvis ret til at bytte eller returnere den. Det kommer an på webshoppens vilkår.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gaver med fejl kan du altid bytte

Har din gave fejl eller mangler, kan du altid kræve at få varen repareret eller byttet. I nogle tilfælde kan du også få pengene retur. Husk at få kvittering med fra modtageren, for med den i hånden kan du reklamere over en vare i 2 år efter købet.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Læs mere om