Kan jeg koge lammekøllen, før jeg griller den?
Er det en god ide at koge en lammekølle først og så næste dag lægge den i en kuglegrill? Hvis det er, hvor længe skal den så koge? Kan jeg være sikker på, at den bliver rosa indeni?
Ebbe Madsen, Odense
Svar fra Winnie From Thesbøl
Hvis du ønsker at stege en hel lammekølle, der kan være rosa indeni, kan det ikke anbefales at koge lammekøllen dagen før.
Det er modsætningsfyldt først at koge, dernæst køle, for at grillstege dagen efter, hvis man ønsker kødet rosa. Som et alternativ kan du dele lammekøllen med de forskellige muskler som udgangspunkt, koge kødet dagen før til en centrumtemperatur på 60-65 grader og køle kødet hurtigt ned.
Dagen efter kan du tage kødet ud af køleskabet og temperere det, før du lægger stykkerne på grillen. På denne måde kan du måske opnå et rosa centrum, samtidig med at du får varmet kødet helt igennem.
Jeg ville dog foretrække at stege lammekøllen fra rå tilstand. I en kuglegrill er det jo en smal sag.
Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.