10 ting du ikke vidste, du kunne grille
Frugter
Hvor underligt det end kan lyde, så fungerer vandmelon faktisk godt på grill.
Skær din vandmelon ud i skiver på et par centimeters tykkelse, giv dem lidt olivenolie, salt og peber, og smid dem på grillen i omkring 5 minutter, eller indtil de begynder at tørre ud.
Den søde smag forsvinder, og en næsten kødagtig smag træder frem. Brug vandmelonen i salat eller spis stykker, som de er.
Grillede ananasskiver fungerer rigtigt godt sammen med en skefuld is. Hvis grillen allerede er fundet frem, så er det en nem og anderledes dessert.
Med et par mynteblade kan man gøre den grillede ananas endnu mere interessant.
Halvér ferskner og abrikoser og fjern stenene. Grill dem, som de er, til de får flotte grillstriber, og brug dem med bitter salat som frisée eller rucola, valnødder og ost. Eller drys dem med sukker og vanilje, grill dem på spyd og spis dem med iskold flødeskum eller is. Du kan også bruge en foliebakke og smøre skærefladen med smør og drysse med frisk rosmarin eller timian.
Salat
Salat, særligt romainesalat, kan sagtens tåle en tur over kullene.
Skær salathovedet i 2 halve og giv skæresiden noget olie og salt og peber, læg det på medium varme på grillen i 1-2 minutter, sådan salaten lige når at tage farve.
Brug så salaten som du ellers ville have brugt den. Sørg for at bruge et salathoved, hvor bladene sidder tæt, det gør det nemmere at styre.
Avocado og citron
Halvér din avocado og fjern stenen og giv hver halvdel en tur på grillen med kødsiden ned i cirka 5 minutter. Herefter kan du benytte avocadoen til for eksempel en herlig guacamole med grill- og røgsmag. Man kan også fylde avocadoen med en salsa i det hulrum, stenen efterlader, når du fjerner den.
Skær dine citroner i 2, og grill dem med skæresiden ned mod kullene, indtil de tager farve.
Brug saften fra citronerne over grillet fisk, hvis det er det, der står på menuen, eller brug citronsaften som en dressing til din salat.
Urter
De mere grove urter såsom rosmarin og timian kan godt tåle en tur på grillen.
Efterfølgende kan man bruge urterne som pynt og smagsgiver i en frisk citrus-sommerdrink, eller man kan bruge de grillede urter i en marinade.
Ost
Nogle kender måske til halloumiost, en mellemhård ost, der har et højt smeltepunkt.
Osten er derfor velegnet til at smide på grillen, hvorved man opnår en dejlig grillet ostesmag.
For at given osten endnu mere smag, kan man også marinere skiver af den, før man smider den på grillen.
Oliven
Sæt dine oliven på et spyd. Men fjern først stenene, hvis der er sådan nogle i dine oliven, og giv dem så en tur over de varme kul.
Brug de grillede oliven som tilbehør eller server dem som en appetizer.
Masser af grøntsager
Det kan være lidt svært at holde styr på bønner på grillristen, men det er umagen værd. Har du en rist fra en engangsgrill (med harlekinmønster) kan du bruge den, så stikker bønnerne ikke så let af.
Giv dem en ordentlig omgang, så de bliver helt gyldne, server dem som de er, put dem i en salat eller brug dem som tilbehør.
De søde gulerødder er meget velegnede til at grille.
Skræl dem og grill dem hele, Giv dem eventuelt lidt marinade mens de ligger på grillen eller server dem sammen med en god dip.
De fleste grøntsager kan grilles. Nogle har brug for lidt marinade eller ekstra krydring.
Brød
Pølsebrød, burgerboller og kuvertbrød bliver selvfølgelig varmet på grillen, men du kan faktisk også bage brødet i din grill. Det giver et mere svampet brød med en mere sprød skorpe, siger grillbagermester Frederik Sørensen, som kommer med flere fif til at bage brød i grillen her.
Kager
Brug også grillen til desserten. Her er det en frugttærte, der laves på direkte varme, men med afstand til kullene. Mange kager kan laves i grillen, og det kan også være lækkert at give en færdig kage (eksempelvis sandkage eller roulade) nogle minutter på grillen før servering. Enten som en hel kage eller skåret i skiver.
Al anden mad ...
... der er nærmest ikke grænser for, hvad du kan bruge grillen til: Lasagne, dhal, frikadeller og curries. Har du en stor grill, kan du med fordel inddele den i zoner og sætte gryden med kartofler til at koge, mens du tilbereder den øvrige mad ved siden af.