Kan jeg bruge støbejernspanden med rester af olie og andet fedt?
Samvirkes brevkasse fraråder brug af en støbejernspande, fordi nogle flager skaller af. Jeg er uenig i jeres råd. Flagerne er antagelig en del af den belægning, der til stadighed dannes på støbejernet. Det består af hærdet olie og fedt, og hvad panden ellers er brugt til. Dette lag fungerer i nogen grad som en "slip let"-belægning.
Jeg har ofte været ude for dette. Det sker især efter nogen tids brug, hvor panden så bliver særlig varm ved en lejlighed.
Man kan "genstarte" panden ved at varme den godt igennem i tør tilstand, derefter skrubbe med stålgrydesvamp og til sidst oliebehandle igen i varm tilstand, som når man tager en ny pande i brug.
Bjørn Rasmussen, Samsø
Svar fra Leif Skibsted
Det er en god ide at holde sine pander rensede for rester af stegefedt på den måde, du her beskriver. Korrekt vedligeholdt er en støbejernspande et fornemt køkkenredskab, der holder i årevis. Mit svar gik på pander, hvor selve metallet er begyndt at afgive flager eller partikler fra egentlige brud eller revner. Man bør ikke anvende køkkenredskaber, der afgiver metalpartikler eller metalflager til maden.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.