tis

Kan alle opfange lugten af asparges i urin?

Er det lugtesansen, der afgør, om man kan opfange lugten af asparges i urin?
?

Jeg faldt for nylig over Leif Skibsteds svar på et spørgsmål vedrørende asparges og lugtende urin.

Heri omtales det, at de stoffer, der får urinen til at lugte, kun udskilles hos nogle mennesker.



Jeg mener ganske bestemt at vide, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt man udskiller disse stoffer, for det gør alle, men et spørgsmål om, hvorvidt ens lugtesans er i stand til opfange aspargesduften i urinen. Hvad siger den seneste forskning på området?

Chr. Horst, Aarhus

Svar fra Leif Skibsted

Man ved fra kemisk analyse, at den beskrevne lugt skyldes små svovlholdige forbindelser, der dannes fra indholdsstoffer i asparges og udskilles i urinen. Ikke alle har denne oplevelse. Den oprindelige forklaring har været, at ikke alle mennesker danner dette eller disse stoffer, der lugter som kogt kål. Senere er det foreslået, at forskellen skyldes, at ikke alle er følsomme overfor lugten.

I en undersøgelser fra 2011, hvor 38 voksne amerikanske mænd og kvinder tilhørende flere racer, lugtede til egen og andres urin, blev det vist, at begge fænomener bidrager til forskellen. Evnen til at lugte de svovlholdige forbindelser er genetisk bestemt, mens forskellen i udskillelsen afhænger af ukendte faktorer i stofskiftet.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om

tis