Hvornår er det bedst at spise vitaminpillen?

Er der nogle tidspunkter, der er bedre end andre?

Du bør ikke tage vitaminpiller på tom mave 

?

Når man spiser vitaminpiller til aftensmaden, hvor lang tid efter maden skal det så være? Og kan man spise fiskeoliepiller uden at spise det til mad? Synes altid, jeg har hørt, at man skal spise fiskeoliepiller til maden, da det ellers ryger lige gennem systemet uden at gavne noget som helst.
 

Jeannette Fyhr

Svar fra Leif Skibsted

Vitaminpiller bør indtages ved afslutningen af dagens mest fedtholdige måltid, der ofte er aftensmaden. Vitaminpiller eller andre vitaminpræparater bør aldrig indtages på tom mave. Vitaminer, der alle er stoffer, som i små mængder er livsnødvendige, er enten

  • vandopløselige som C-vitamin og B-vitaminerne eller
  • fedtopløselige som A-vitamin og D-vitamin.

 

De vandopløselige vitaminer skal helst fordeles i den delvist fordøjede mad i maven og frigives langsomt. Fra en tom mave vil de vandopløselige vitaminer blive optaget hurtigt og igen hurtigt blive udskilt med urinen.

 

De fedtopløselige vitaminer skal fordeles i kostens fedt og optage herfra, da de ellers kan passere ud med afføringen uden at blive optaget. Det gælder også fiskeolie og levertran, der ud over A- og D-vitaminer indeholder de ernæringsmæssigt vigtige langkædede polyumættede fedtsyrer. 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om