Hvorfor har mænd brystvorter?

Mænds brystvorter og kirtel har ingen funktion og kan selvsagt ikke bruges til at amme. Deres tilstedeværelse skyldes fælles anlæg, men forskellig udvikling hos de 2 køn.
mands nøgne brystkasse

Brystvorter dannes allerede, inden vores køn bestemmes.

Vi er alle samme køn tidligt i fosterstadiet

Brystvorterne hos mænd danner en fin symmetri på brystkassen, og vi ville nok synes, den så underlig ud uden, men de er ikke praktisk anvendelige eller nødvendige i tilværelsen. Grunden til, brystvorterne er der, er, at anlægget til brystkirtlerne er fælles for begge køn, og indtil ca. 7. uge kan kønnet på fosteret dårligt skelnes. Herefter bliver vi til enten piger eller drenge afhængig af vores gener. 

Vigtig viden?

Når artiklen fortæller, at brystvorter hos mænd ikke har en reel funktion, er det ikke nødvendigvis den fulde sandhed. Brystvorter (og bryster) er nemlig en af kroppens erogene zoner. Området er genstand for en masse nerver, hvilket øger følsomheden.

Inden drengene skilles fra pigerne, er starten på brystkirtlen anlagt. Da brystvorterne hos mænd ikke er til besvær, er der ikke meget, der taler for, at evolutionen vil fjerne dem. Så de mandlige brystvorter er med andre ord kommet for at blive.  

Den »tredje« brystvorte findes hos få

Nogle få har en form for tredje (eller flere) brystvorte, hvilket kan forekomme hos både mænd og kvinder. Det forklarer Peter Holm-Nielsen, lektor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet:

»Her er der typisk tale om en lille, brun plet, som kan være antydningen af en ekstra brystvorte. De kommer af det, vi kalder mælkelisten, som strækker sig fra armhulen til lysken,« siger han. 

Det er langs mælkelisten, at brystvævet udvikles. I en veludviklet form ser man det for eksempel hos grise, der har en række bryster på begge sider af bugen.

»Normalt udvikles kun én brystkirtel på hver side af brystet. Men en gang imellem anlægges der flere brystkirtler eller brystvorter afhængig af, hvordan ens gener opfører sig,« påpeger Peter Holm-Nielsen. Nogle mennesker har den lille brune plet i armhulen eller under det normale bryst. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Drenge kan udvikle bryster i perioder af puberteten

En del drenge oplever i løbet af puberteten, at deres brystkirtler vokser eller blivre ømme i en periode. Det skyldes, at kønshormonproduktionen stiger, hvilket kan bevirke, at der dannes ekstra fylde i brystet.

»Det er en ganske normal påvirkning, som typisk går over igen efter nogle måneder. Det skyldes en hormonel påvirkning i puberteten, der giver en form for ubalance,« forklarer lektoren. 

Læs mere om