Hvor meget kakao er der i 5 forskellige pålægschokolader?

Den tynde og knasende chokolade er populær hos både børn og voksne. I år er det 60 år siden, at vi begyndte at lægge pålægschokolade på brødet.
5 forskellige mørke pålægschokolader

Der spises mest pålægschokolade i Østjylland, mens Københavnerne spiser færrest af de tynde, knasende plader. 

Danskernes pålægschokolade-forbrug

Pålægschokolade er oftest på morgenbordet hos østjyder og nordjyder. På kortet herunder kan du se, hvor danskerne spiser mest pålægschokolade. Er tallet eksempelvis 120, betyder det, at man i regionen spiser 20% mere pålægschokolade end danskerne som gennemsnit.

Pålægschokolade er en dansk opfindelse

Pålægschokolade er af dansk oprindelse. Galle & Jessen lancerede pålægget i 1963. Det er primært i Danmark, der spises pålægschokolade. I andre lande er det Nutella, der hitter.

Skal ikke opbevares i køleskabet

Pålægschokolade holder sig bedst i mørke og tætsluttende emballage. Temperaturen må ikke overskride 20 grader. Opbevaring i køleskabet kan forringe smagsoplevelsen. 

De unge spiser mest pålægschokolade

Unge danskere mellem 18 og 34 år spiser 5 gange så meget pålægschokolade som danskere, der er 55+. Kvinder spiser dobbelt så meget som mænd.

Ca. 2 procent

... af danskerne spiser pålægschokolade til morgenmad på hverdage. I weekenden slår vi os løs, her har  4 procent pålægschokolade på morgenbordet.

PÅ RISTET RUGBRØD

Rist en skrive rugbrød, læg et stykke mørk pålægschokolade på det lune brød sammen med skiver af en banan og 

hakkede nødder.

70%

... kakaoindhold eller mere? Jo højere kakaoindholdet er, jo mere bittert vil chokoladen smage.

Er det slik?

Pålægschokolade er populær i madpakken, men lektor i ernæring og sundhed Preben Vestergaard Hansen er ikke i tvivl: Efter min mening er der tale om slik, sagde han for et par år siden om chokoladen. Det fik forældre til at forsvare det søde punktum i madpakken, men lektoren holdt fast: Pålægschokolade ansporer ikke til en sund livsstil.

Kilde: Forbrugerrådet Coops Mad-O-meter/Coop Analyse, Tænk, Politiken

Læs mere om