Hvor mange kanel-sorter findes der?

Har kanel sin egen styrkeskala a la scovilleskala for chilli, spørger en læser.

Ægte kanel frem for kassiakanel er derfor blevet mere brugt de sidste år.

?

Kvickly i Åbyhøj har i flere år solgt en meget velduftende og aromatisk kanel (stødt) fra Santa Maria. Nu er den væk og erstattet af kanel (stødt) fra Karlsens Krydderier. Den har så svag en duft og aroma, at vi troede, vi var ramt af et af coronaens symptomer (ingen smagsevne), da vi åbnede dåsen. Har kanel sin egen styrkeskala som en scovilleskala, så man kan købe en kanelsort, hvor en lille knivspids vil svare til en suppeskefuld af en anden sort?

Helge Haahr

Svar fra Mia Kristensen

Vi har to overordnede typer af kanel i supermarkederne. Ægte kanel (ceylonkanel) og kassiakanel. De smager ret forskelligt bl.a. på grund af deres varierende indhold af kumarin. Kassiakanel har været den mest brugte type kanel i mange år og indeholder større mængder kumarin end ægte kanel. Hvis man spiser meget kassiakanel, kan det give mindre leverskader. Ægte kanel er derfor blevet mere brugt de sidste år, og det er højst sandsynligt det skifte, som I kan smage. Det vil stå på emballagen, hvis der er tale om ægte kanel. Alternativt kan der være stor forskel på kvaliteten af krydderier. De mister smag over tid, så hvis det er lang tid siden, at din kanel er blevet forarbejdet, kan den godt have mistet meget smag.

Mia Kristensen underviser på Københavns Professionshøjskole og er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om