Hvad er forskellen på hørfrøolie og linolie, der begge fremstilles af hørfrø?

Kan jeg bruge linolie i stedet for hørfrøolie, der er meget dyrere end linolie?
?

Jeg har i forbindelse med min store interesse for gamle bygninger sat mig ret grundigt ind i linolies kemi og egenskaber som grundlag for maling og anden træbehandling. Når vi udelukkende ser på den koldpressede linolie, hvorfor kan man da ikke bruge den billige fra Borups som fødevare? Den 3-4 gange dyrere hørfrøolie fra Brugsen er vel også bare koldpresset linolie.

Finn Broesby-Olsen, Nordborg

Svar fra Leif Skibsted

Hørfrøolie og linolie fremstilles begge ved presning af hørfrø. Linolie er et teknisk produkt, der ikke er godkendt til fødevarebrug, og linolie bør derfor ikke anvendes til madlavning. Hørfrøolie, som oftest anvendes i blanding med andre planteolier i fødevarer, opfylder samme krav som andre planteolier til madlavning.

Begge produkter oxideres let af luftens ilt på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer, en egenskab, der udnyttes ved træbeskyttelse, hvor linolie danner en film.

Den samme egenskab ved linolie udnyttes også i vindueskit, der bliver fast ved kontakt med luftens ilt. For hørfrøolie gør de mange flerumættede fedtsyrer olien meget følsom for lys og varme, og den ernæringsmæssigt gode olie bliver let harsk. 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #olie og #korn