Husk din allergimedicin

Hver 3. luftvejsallergiker aner ikke, at han eller hun lider af høfeber, og 4 ud af 10 allergikere bliver ikke behandlet for deres allergi. Det er vigtigt at tage sin allergimedicin, fordi der ellers er risiko for, at allergien udvikler sig til astma.

Det er vigtigt at tage sin allergimedicin, fordi der ellers er risiko for, at allergien udvikler sig til astma med blandt andet åndenød og hoste

Allergi kan udvikle sig til astma

»Det er vigtigt at tage sin allergimedicin, fordi der ellers er risiko for, at allergien udvikler sig til astma med blandt andet åndenød og hoste. Det er tilfældet for cirka 30 pct. af alle pollenallergikere, men nogle kunne sandsynligvis have undgået en kronisk sygdom, hvis deres pollenallergi havde været velbehandlet,« siger rådgivningschef Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forårshøfeber - fra februar til maj

Allerede i de tidlige forårsmåneder kommer de første pollen fra el, elm og hassel. Normalt begynder den danske sæson for birk i midten af april.

Træpollen er luftbårne - derfor kan der komme pollen hertil langvejs fra. Allerede i marts blomstrer birketræerne i Polen og Tyskland, hvor en søndenvind kan bringe dem til Danmark. Ind i maj måned kan vi opleve birkepollen i Danmark, der har taget turen fra Finland, hvor birketræerne blomstrer noget senere.

Der er et slægtskab mellem løvtræerne, så de fleste med allergi over for birkepollen har også allergi over for el, elm, hassel.

De fleste birkepollenallergikere reagerer også allergisk med kløe og hævelse i mundhule og svælg, når de for eksempel spiser hasselnødder, valnødder, friske æbler, gulerod, kirsebær, fersken.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sommerhøfeber  - i juni og juli

I sommermånederne er der ofte høje tal for græspollen, der giver allergikere løbende øjne, næse og nyseture. Græs begynder at frigive pollen om morgenen. Den største koncentration af græspollen kan ofte måles omkring frokosttid. Herefter falder pollenmængden, men den kan som regel måles helt frem til kl. 22.

Der er et slægtskab mellem græsarterne, så de fleste med græspollenallergi reagerer over for de flere græsarter.

Nogle græspollenallergikere reagerer også med symptomer på høfeber, når de for eksempel spiser melon, vandmelon, tomat, appelsin og kirsebær.

Efterårshøfeber - i august og september

Når sæsonen for græspollen ebber ud, tager pollen fra blandt andet bynke over og generer personer med 'efterårshøfeber'. Der er ofte flest bynkepollen i luften mellem kl. 5 om morgenen og 6 om aftenen. I løbet af et døgn kan der dog være store udsving.

Der er et slægtskab mellem bynke og andre planter, bl.a. malurt, kamille og solsikke. Nogle gråbynke-allergikere reagerer også allergisk, når de spiser selleri, persille, melon, vandmelon, honning.

Kilde: Astma-Allergi Danmark og www.patientvejledningen.dk

Læs mere om