Hovedpinepatienter kommer til afvænning for hovedpinepiller

Et stort forbrug af hovedpinepiller kan give endnu mere hovedpine. På Hovedpinecentret på Glostrup Hospital kan patienter komme til afvænning for deres overforbrug af smertestillende medicin.
Mand med økse i hovedet

Personer med stærk hovedpine har ofte så ondt, at de ender med at have et overforbrug af piller

Hovedpinepiller kan give hovedpine

Omkring 150 patienter kommer hvert år på afvænning for overforbrug af hovedpinepiller på Hovedpinecenteret på Glostrup Hospital. På Hovedpinecentret kommer en bred vifte af patienter med hovedpine af forskellig art. Typisk har de gået længe med deres smerter, og derfor har mange et stort forbrug af hovedpinepiller. Mange har også et decideret overforbrug.

Et dagligt og stort forbrug af smertestillende medicin kan føre til medicinfremkaldt hovedpine. Og når eksperterne på Hovedpinecentret skal udrede, hvad det er for en type hovedpine, patienten lider af, og hvad man kan gøre ved den, så er de nødt til at kunne skelne mellem selve hovedpinen og overforbrugshovedpinen. Derfor er det nødvendigt at sende patienterne på afvænning.

»Vi bruger ofte et spejlæg til billedligt at forklare problematikken; blommen er den egentlige hovedpine, og hviden er overforbrugshovedpinen,« forklarer Hjørdis Rasmussen, social- og sundhedshjælper på Hovedpinecentret på Glostrup Hospital.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

En kold tyrker fra hovedpinepillerne

Afvænningen foregår typisk på centrets hovedpineskole, hvor fem-syv deltagere af gangen får undervisning og samtidig tager en "kold tyrker". Det vil sige, at de over otte uger får en meget begrænset mængde smertestillende - og et andet præparat end det, de har et overforbrug af.

Nogle patienter bliver indlagt på en sengeafdeling. Enten fordi de er afhængige af et vanedannende stof, så de vil få fysiske abstinenser, når de stopper med at tage det. Eller fordi de bor så langt væk fra Glostrup Hospital, at det er meget besværligt for dem at møde op de seks gange på tre måneder, som det kræves på hovedpineskolen.

Den fysiske afvænning følges op af møder, hvor deltagerne blandt andet får undervisning i, hvordan de kan håndtere smerten, fysiologi og hovedpinetyper, og så får de gode råd til, hvordan de fremover både kan forebygge hovedpine og et nyt overforbrug af smertestillende medicin.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Overforbruget af piller hænger sammen med samfundets krav

»Vi oplever, at et overforbrug ofte hænger sammen med de krav, som stilles til den enkelte i samfundet. De fleste ved jo godt, at det ikke er smart at tage så mange tabletter, men man er måske nødt til at tage på arbejde, fordi man ikke må have flere sygedage, eller skal klare en eksamen, for ellers mister man SU. Eller man skal til sprogundervisning, for ellers mister man kontanthjælpen,« forklarer Hjørdis Rasmussen.

Når patienterne er blevet afvænnet fra den smertestillende medicin, får lægerne som regel et klart billede af, hvordan patientens hovedpine er, hvor ofte den kommer, og hvor voldsom den er. Herefter kan lægerne på Hovedpinecentret vurdere, hvad de kan gøre og sætte en behandling i gang.

Læs mere om