Piller er hverdagens lille hjælper
Vi tager flere piller uden at have mere ondt
Danskerne er så glade for piller, som hjælper mod svage smerter, at forbruget stiger år for år.For den type medicin, som indeholder stoffet paracetamol, eksempelvis kendt som Panodil, er forbruget steget med over 30 procent over de sidste 10 år. I en ny, repræsentativ undersøgelse, som FDB Analyse har foretaget for Samvirke, svarer 45 procent, at de inden for de seneste 14 dage har indtaget svag smertestillende medicin.
Det voksende pilleforbrug kunne tyde på, at vi har fået flere smerter. Og godt nok rapporterer lidt flere voksne i en befolkningsundersøgelse, at de har ondt i hovedet, men blandt de unge er forbruget af svagt smertestillende medicin fordoblet, uden at gruppen har fået flere symptomer.
»Vi har ikke fået mere ondt, men vores rationale i forhold til at bruge medicinen har snarere forandret sig. Det er blevet en hverdagens lille hjælper. En teknologi vi tyr til, hvis vi føler os uoplagte eller for i det hele taget til at hænge sammen. Jeg har en formodning om, det er den type forbrug, der er steget,« siger Claus Møldrup, professor på Institut for Farmakologi og Farmakoterapi på Københavns Universitet.
Stress betyder flere piller
En stresset hverdag får forbruget af smertestillende piller til at stige. En ny dansk undersøgelse har kigget på sammenhængen mellem stress og pilleforbrug, og konklusionen er, at de mest stressede bruger mest medicin. Og det er ikke fordi, stressen udmønter sig som egentlig smerte.
»Stress kan give hovedpine, nakkesmerter og ondt i maven, men vores undersøgelse viser, at kun en tredjedel af de ofte stressede personer bruger håndkøbsmedicin, fordi de har smerter. For hovedparten – to tredjedele – kan forbruget ikke forklares med, at de har ondt. Det tyder på, at stress – selv uden smerter – udløser et øget forbrug af smertestillende håndkøbsmedicin,« forklarer Ebba Holme Hansen, professor på Institut for Farmakologi og Farmakoterapi på Københavns Universitet, som blandt andre står bag undersøgelsen.
Piller flytter bjerge
De mest flittige forbrugere af smertestillende piller er mellem 35 og 54 år ifølge både befolkningsundersøgelser og Samvirkes analyse. Det er den aldersgruppe, som både er mest stresset, og for manges vedkommende har fuldt tryk på både karriere og familieliv.
»Vi vil gerne yde maksimalt, og det er ikke kun sportsfolk, som bruger medicin for at forbedre deres indsats. Vi vil gerne fastholde en god karriere og samtidig være gode forældre, købe ind til aftensmaden og så videre. Og her kan lægemidlet godt blive det middel, vi tyr til for at opretholde det liv. Ikke fordi det hjælper, men tro kan jo flytte bjerge, og så hjælper det alligevel,« siger Claus Møldrup og tilføjer:
»Når det drejer sig om denne type lægemidler, er vi ikke patienter længere. Vi er forbrugere. Vi betragter ikke os selv som syge, men har i højere grad fokus på, at hverdagen skal fungere.«
Håndkøbsmedicin kan være farligt
En hovedpinepille i ny og næ skader ikke. Derfor kan pillerne også købes uden recept og på både apoteket, tankstationen og i supermarkedet. Men selv om medicinen kan fås i håndkøb, kan det godt betale sig at sætte sig ind i, hvad den indeholder, hvor store doser, man må tage, og hvordan den skal bruges sammen med anden medicin. For de smertestillende midler er ikke ufarlige.
Bivirkninger som ondt i maven, mavesår, leverskader, blodprop i hjertet og overforbrugshovedpine kan blive følgesvendene ved et større forbrug af pillerne.
Paracetamol er den hyppigste årsag til forgiftning
På Bispebjerg Hospital møder overlæge på klinisk farmakologisk afdeling Kim Dalhoff de yderste konsekvenser af overforbrug af pillerne, nemlig deciderede medicinforgiftninger.
»Den allerhyppigste forgiftning, vi møder, er med paracetamol. 20-25 personer dør af det om året, men der er flere tusinde, der kommer ind med forgiftninger, som følge af et for stort forbrug. Og antallet er stigende. Det er et stort problem, for eksempel fordi det kan give varige skader på leveren,« forklarer Kim Dalhoff.
Han understreger, at der ikke er noget galt eller skadeligt i at tage paracetamol en gang imellem. Problemerne opstår, når man enten tager det i gennem længere tid eller i store doser.
»Hvis du pludselig skal have piller hver dag uden at have haft en akut skade for nylig, så skal du tage dit forbrug op til overvejelse. Og hvis du har smerter, som ikke vil gå væk, så skal du få undersøgt, hvad de skyldes i stedet for at dulme dem med piller,« råder Kim Dalhoff.