Grønt råd: Find de gratis ting

Man siger, at intet i livet er gratis. Men det er ikke helt sandt. Der findes nemlig både fysiske og digitale steder, hvor det er muligt at finde gode, gratis ting, som både er gode for pengepungen og miljøet

Gratis ting på dba.dk

Den Blå Avis’ hjemmeside findes en underside kaldet Gratis ting. Her giver folk fra hele landet deres ting væk kvit og frit. Under Gratis ting kan du f.eks. finde vaskemaskiner, et klaver, 15 frokosttallerkener, et hundebur og 25 kantfliser. I de fleste tilfælde kræver det, at du selv afhenter de gratis ting.

Bortgives og Gives væk på guloggratis.dk

Selvom man skulle tro, at alt på guloggratis.dk er gratis, er det ikke tilfældet. På hjemmesiden findes dog både undersiden Bortgives og kategorien Gives væk, hvor du kan finde ting til 0 kroner. Måske mangler du noget muldjord, to marsvin, et surfbræt til børn, sondemad eller to papegøjer? I så fald kan du få dét og meget andet gratis på guloggratis.dk. Igen kræver det ofte, at du selv kan afhente tingene.

Byttecentraler

Til mange genbrugsstationer rundtom i landet er knyttet byttecentraler, hvor du helt lovligt kan grave efter guld og gamle møbler. I nogle tilfælde indebærer det, at du selv sætter en ting eller to, men reglerne varierer fra byttecentral til byttecentral. Også nogle boligforeninger har oprettet byttecentraler, hvor folk i foreningen kan bytte ting med hinanden. Gennemsøg din forening og dit lokalområde for gode byttecentraler.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Facebookgrupper

Der findes et hav af grupper på Facebook, hvor du kan give eller få gratis ting af andre facebookbrugere. Nogle af grupperne er forankret i et helt specifikt lokalområde, og her bytter folk fra nærområdet babytøj, kaniner, gamle vinduer, eller hvad de ellers har, med hinanden eller giver det simpelthen væk gratis. Det samme gør sig gældende i de store facebookgrupper, for eksempel gruppen Gratis Ting København, som dækker hele Storkøbenhavn og har mere end 111.000 medlemmer, eller gruppen Gives bort gratis/søges Århus med 46.000 medlemmer. Søg efter »gratis ting« på Facebook, og find en gruppe i dit område, som passer til dit behov.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Storskrald.dk

Hjemmesiden storskrald.dk er den digitale udgave af en genbrugsstation. Her ’afleverer’ folk ting som byggemateriale, bøger og biludstyr ved at lægge det op på siden, så andre kan få glæde af det, i stedet for at køre det på genbrugsstationen. Storskrald.dk findes desuden som app. Den digitale genbrugsstation er lavet i samarbejde med en lang række aktører, bl.a. Det Økologiske Råd, Miljøministeriet, Dansk Retursystem og flere kommuner. 

Freemi

Igennem appen Freemi kan du finde gratis ting nær dig. Du kan for eksempel søge på ting i en radius af 1, 5 eller 10 kilometer. Her kan du finde det meste gratis, dog ikke madvarer, levende dyr, sexlegetøj, våben, toldfri varer, kontaktlinser og politieffekter. Som navnet angiver, kan du naturligvis også selv blive fri for de ting, du ikke længere bruger, men som andre måske finder gavnlige.

Du må ikke tage storskrald

Som udgangspunkt er det ikke lovligt at tage andres storskrald. Hverken når det er sat frem på fortovet til afhentning eller på genbrugsstationen. Her anses det for at være henholdsvis kommunens og genbrugsstationens ejendom. Reglerne for klunsning af storskrald kan dog variere fra kommune til kommune, så tjek retningslinjerne i din egen kommune. Derudover er det ikke forbudt at forhøre sig direkte hos den person, der skal af med storskraldet, om du må få det med hjem, inden det kommer i kommunens eller genbrugsstationens hænder.

 

Kilde: Bolius