12 ting, du (måske) glemmer der kan genbruges, når du sorterer affald

Vil du være god ved miljøet? Du kan sikkert sortere endnu mere af dit affald til genanvendelse. Samvirke giver dig tips til 12 ting, du formentlig glemmer at sortere til genanvendelse, når du skal smide affald ud.

Poser fra mel og gryn

Den papirspose, dit mel eller dine havregryn er emballeret i, kan sorteres som papiraffald. Så smid den ud sammen med kuverter, aviser og blade. 
Sukkerposen og andre emballager af papir skal selvfølgelig samme vej. 
I princippet kan papir genanvendes 7 gange.

Poser fra frosne grøntsager 

Når du har kogt den sidste gulerod eller brugt den sidste ært, kan posen sorteres som blød plastik. 

Poser fra pasta, ris og kartofler

Pasta og ris kommer oftest i plastikindpakning. Når posen er tom, så aflever den som blød plastik. Det samme skal du gøre med den pose, som kartoflerne kom i. Var kartoflerne i en pose, som består af både plastik og papir, må den desværre ende sit liv i det brændbare husholdningsaffald. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bæreposen  

Når du har brugt din bærepose igen og igen, og hanken måske er ved at slippe eller posen efterhånden er tyndslidt, så smid posen ud sammen med den bløde plastik, hvis I sorterer til blød plast i din kommune. Så kan posen genbruges til at lave ny plast af.  
Hvis du ikke sorterer blød plastik, så brug posen en sidste gang som pose til affald. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Emballage fra kontaktlinser  

Bruger du kontaktlinser, kommer de typisk i en lille plastikbeholder med folie over. Er folien af plastik, smider du hele emballagen i plastikaffaldet. Er ”låget” af metalfolie, så tag det af, inden du smider underdelen til plastaffald. 

Låget fra smørbakken

Låget fra smør, blandingsprodukter og margarine er af plastik og skal smides ud med plastikaffaldet. Selve bægret er en blanding af pap og plast og skal derfor smides ud med det brændbare husholdningsaffald – ligesom mælkekartoner i øvrigt skal. 

Gummistøvler og regntøj

Når gummistøvlerne ikke er tætte længere eller regntøjet er godt slidt, så tag det med på genbrugsstationen. Mange gummistøvler og meget regntøj indeholder PVC eller andre plastiktyper, som ikke må smides ud med resten af plastaffaldet eller sammen med tekstiler, men sagtens kan genanvendes, hvis de sorteres korrekt. 
Kan du ikke selv se på mærket i tøjet, hvad det indeholder, så spørg en medarbejder på genbrugscenteret. 

Køkkenredskaber

I dine skuffer er der sikkert masser af eksempelvis røreskeer og knive. Når du ikke kan bruge en røreske af plastik mere, skal den selvfølgelig smides ud til plastikaffald. 
Knive er af metal og skal smides ud med metalaffaldet.

Net fra løgene

De gule net, som de almindelige løg kommer i, kan genanvendes, hvis du smider det ud som blødt plastik. Det samme kan de rødlige net, som emballerer rødløg. 

Potteplanter og afklip fra blomsterbuketten

Når potteplanten går ud, når du skifter jord, eller når du klipper det yderste af stilkene på blomsterbuketten, har du affald, der nemt kan formuldes. Har du din egen kompost, så læg affaldet fra blomster, planter og jord der – alternativt kan du aflevere det som haveaffald enten på genbrugsstationen eller i spanden, alt afhængig af, hvilken ordning din kommune har. 

Knust porcelæn og glas, der er slået i stykker

Man taber uvægerligt en tallerken eller vælter et glas, så der er skår i hele køkkenet. 
Glas skal afleveres i glascontaineren, og skårede eller ituslåede tallerkener skal afleveres som farligt affald, så det kan sorteres af kommunens folk, så det kan genbruges i eksempelvis vejbelægning eller nye byggematerialer. 

Toiletrullen og køkkenrullen

Når du har taget det sidste stykke papir, så husk at smide rullen fra toiletpapiret eller køkkenrullen ud som papaffald. 

Læs mere om