Fru Grøn: Sådan undgår du brune striber i toilettet

Er du træt af grimme, brune striber i toilettet? Så få her Bolius' rengøringsekspert Fru Grøns gode råd til at slippe effektivt af med dem - og undgå, at de kommer igen.

Brune striber i toilettet kan være et genstridigt problem. Det er dog ikke umuligt at få bugt med dem.

Hvorfor får du brune striber i toilettet?

De brune striber i toilettet består af kalk og jernforbindelser. De kommer fra vandet og afsættes, når der skylles ud i toilettet.

Hvis du bor i et område med meget hårdt vand, vil du sandsynligvis opleve større problemer med brune striber i toilettet. Drikkevands hårdhed er nemlig et udtryk for indholdet af kalk og magnesium. Midt i Jylland er vandet meget blødt (4-8dH), mens det i visse københavnske dele er hårdt til særdeles hårdt (20 – 30dH).

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan fjerner du brune striber i toilettet

Svup vandet ud af toiletkummen. Hvis der er brune striber under vandoverfladen, kan du bruge en svupper til at pumpe vandet ud først.

Bland 1 dl eddikesyre 32 % med 4 dele vand i en sprayflaske. Sæt toiletpapir på striberne, og spray blandingen på, så papiret klistrer til kummen. Husk at bruge handsker. Lad det virke nogle timer eller natten over. Hvis blandingen ikke tager kalken, kan du forsøge dig med et middel med fosforsyre som f.eks. Fluren 33 eller Borups kalk- og rustfjerner.

Er de brune striber rust, kan de nemt fjernes med f.eks. Magica, som købes hos Matas.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fru Grøns superfif: Hvis der stadig er brune striber

Nu burde dit toilet være uden brune striber – men hvis der STADIG er brune striber i toiletkummen, kan du forsøge dig med denne blanding:

To spiseskeer vaskepulver til hvid vask og 1 liter kogende vand. Det er vigtigt, vandet er varmt - vaskepulverets blegende effekt virker først rigtigt, når vandet er over 60 grader. Dyb toiletbørsten i blandingen, og skrub toilettet godt. Lad blandingen virke nogle minutter.

Undgå, at de brune striber kommer igen

Det kan godt betale sig at holde rent frem for at gøre rent. Og det er sådan, du forebygger brune striber i toilettet.

Skrub toiletkummen hver dag med en børste uden brug af rengøringsmidler. Tjek om vandet løber, efter cisternen er fyldt op. Hvis vandet løber, kommer striberne hurtigere, og toilettet skal repareres. Tjek om vandet løber ved at sætte et stykke toiletpapir på den øverste kant, hvor vandet løber ind, og se om det bliver vådt. Rengør toilettet en gang om ugen med WC-rens - gerne miljømærket. Lad midlet virke nogle timer eller natten over.

Læs mere om