Fra drivhus til orangeri

Hvordan omdanner du dit drivhus til et orangeri? Indretningsarkitekt Louise Boel giver gode råd om farve, størrelse, gulv, møbler, lys og duft.

Dit drivhus skal være minimum ni kvadratmeter for at kunne møbleres med mere end blot et lille cafebord og en enkelt stol. Foto: Colourbox

Jeg har et gammelt drivhus. Det stod i haven, da vi købte huset for fire år siden.

Vi bruger det ikke som drivhus. Jeg får aldrig plantet de tomat- og agurkplanter, som jeg så gerne ville. Og vi taler hvert forår om at rive det ned til fordel for mere plads i haven, flere æbletræer eller måske endnu et staudebed? Men det bliver ikke rigtigt til noget…

Til gengæld har jeg altid drømt om et orangeri, hvor jeg kunne sidde med en stor stråhat under appelsin- og citrontræers skygge og indtage min eftermiddagste. Og min sommer ville blive længere - både forår og efterår…

Men jeg har ikke råd til at få bygget et orangeri - ej heller at få et nyt drivhus. Men mindre kan også gøre det. Ved nogle enkelte tiltag kan dit eller mit drivhus blive et orangeri. Hvad skal der til?

Så stort skal orangeriet være

Først og fremmest skal du være sikker på, at der kan stå nogle havemøbler i dit drivhus, når du vælger at anvende det til ophold. Dit drivhus skal være minimum ni kvadratmeter for at kunne møbleres med mere end blot et lille cafebord og en enkelt stol.

Er dit drivhus under ni kvadratmeter, skal du overveje at få bygget/selv bygge bænke eller brikse specielt til dit drivhus, hvis I skal kunne være flere.

Læg fliser i hele drivhuset

I et drivhus er der typisk anlagt en flisegang ned gennem midten og bede ude langs siderne til plantning. Hvis du skal bruge dit drivhus til ophold, vil det være en god ide at lægge fliser over det hele, så du har mulighed for at møblere.

Du kan vælge at lade nogle bede stå åbne - alt efter hvor stort dit drivhus er - men jo flere bede, jo mindre fleksibilitet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mal dit drivhus - og få et nyt orangeri!

Hvis dit gamle drivhus trænger til en 'ansigtsløftning' kan du starte med at male profilerne - f.eks. sorte eller den karakteristiske mørkegrønne farve, som er på mange gamle porte i København (flere nye drivhuse kan fås leveret i denne grønne farve).

På den måde falder drivhuset fint ind i resten af havens miljø og virker ikke som et fremmed element, men mere som en del af dit 'haverum'.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Afskærm himmellys i dit drivhus med gardiner

Lyset i et drivhus er som at sidde under åben himmel - og et meget skarpt lys. Derfor vil der være behov for at kunne afskærme for himmellyset, hvis du skal opholde dig i dit drivhus i længere tid.

Det kan du f.eks. gøre med gardiner monteret i loftet, så der er mulighed for at skærme af. Gardinerne skal være et florlet, lyst materiale, der filtrerer lyset og giver et behageligt, blødt lys, som du kan holde ud i længere tid af gangen.

Kurvemøbler giver den rette stemning i et orangeri

Møblerne i et orangeri er meget ofte kurvemøbler. De falder godt ind i omgivelserne og har de bløde, runde former, som giver en afslappet, rolig og sydlandsk stemning, som vi på disse breddegrader gerne vil have maget af! 

Der skal være en balance mellem, at møblerne er lidt 'primitive', men stadig komfortable, så det er behageligt at sidde i længere tid og læse, skrive eller konversere. Møblerne må endelig ikke blive for tunge.

En feltseng af en god kvalitet (træ/lærred) vil være himmelsk til en lille eftermiddagslur i orangeriet!

Brug disse planter i dit orangeri

Hvis du gerne stadig vil have en mindre drivhusfunktion - f.eks. til en tidlig sommerblomstspiring - kan du etablere en blomsterhylde langs den ene langside.

Når du skal vælge planter til dit opdaterede drivhus/orangeri, vil det være en ide at vælge svagt duftende blomster for at understrege orangeristemningen. Her kan f.eks. anbefales

  • Den engelske rose Gertrude Jekyll.
  • et figentræ i en krukke i drivhuset vil give en eksotisk stemning og bladene dufter støvet og italiensk.
  • En duftende klematis vil være smuk at have kravlende hen langs kippen på drivhuset og samtidig afskærme for stærk sol. Husk dog, at klematis-planternes rødder holder af at stå i skygge - f.eks. dækket af en velduftende lavendel.

Plads foran drivhus kan også bruges!

At have et hus i haven betyder noget for ganglinierne i haven. Derfor kan du - samtidig med at du opdaterer dit drivhus - overveje, om du vil have en lille plads foran dit drivhus.

Her kan der lægges de samme sten som anvendes i drivhuset og stilles nogle gode store krukker med træer - f.eks. oliven/figen/syrén.

Rigtig god fornøjelse!

Læs mere om