Er rugbrødschips også sunde?

Det kan være en god idé - og billigere - at lave sine egen rugbrødschips i stedet for at købe dem.

Lækkert rugbrød kan snildt blive til sprøde rugbrødschips

 

?

Jeg holder meget af rugbrødschips, men da de er ret pebrede i pris, køber jeg gerne et skivet fuldkornsrugbrød, nedsat i pris pga. dato, og rister skiverne i ovnen - enten som de er eller med en anelse olie på - og spiser disse med stort velbehag i stedet for almindelige chips. Rugbrød er jo sundt, men gælder det også som ristet?

 

Kathleen O’Neill

Svar fra Leif Skibsted

Snacks kan nemt fremstilles ved ristning af rugbrød i ovnen. Skiver af rugbrød påføres lidt olie eller befugtes med lidt vand og drysses måske med lidt salt. Skæres skiverne i små firkanter før ristning, får man gode, fiberrige chips. Fuldkornsrugbrød indeholder mange fibre, der ikke påvirkes af ristning. Rugbrød indeholder også B-vitaminer, som dog er lidt mere følsomme for ristning. For at undgå dannelse af akrylamid, der mistænkes for at være kræftfremkaldende, skal man dog afbryde ristningen, før brødstykkerne bliver brankede.

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om