Er kirsebærsaften giftig?

Skal kirsebærsaften kasseres, hvis den er kogt på kirsebær med sten, spørger en læser

Saft af kirsebær kogt med sten bliver ikke giftig.

?

Vi har for første gang kogt saft på vores saftkoger af fuglekirsebær med sten. Da vi er færdige, kommer vi til at tænke på, at stenene i kirsebærrene vist er giftige? Er saften så giftig?

 

Vibeke Torp 

Svar fra Leif Skibsted

Saft af kirsebær kogt med sten bliver ikke giftig. Modne kirsebær udvikler ikke blåsyre, og det, der dannes i stenene fra frøenes cyanogene glykosider, bliver ikke frigivet til saften. Efter kogning kan man flække stenene og udrøre lidt af de knuste kerner i saften. De knuste kerner giver saften en pikant smag af marcipan fra benzaldehyd, og blåsyre dannes i så små mængder fra kernernes cyanogene glykosider, at det ikke er farligt.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om