Er det farligt at grille med sølvpapir?

Når grillsæsonen er over os, opstår der ofte tvivl om, hvornår og hvordan man skal bruge sølvpapir og staniol på grillen.

Brug bare foliebakker og sølvpapir på grillen

»Nej, det er ufarligt at bruge sølvpapir og foliebakker på grillen,« fortæller Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab. 

Aluminium smelter først ved 660 grader og overføres – med to undtagelser – ikke til fødevaren ved opvarmning. 

2 sure og salte undtagelser, hvor sølvpapir kan være skadeligt

Leif Skibsted beskriver  de to undtagelser, som grillkokken bør have styr på, hvor sølvpapiret kan være sundhedsskadeligt at bruge:

Sølvpapir er fremstillet af aluminium, som ikke tåler syre og derfor heller ikke sure fødevarer. Syren fra for eksempel citroner kan opløse aluminium. Det samme er tilfældet med meget salte fødevarer. 

Smag først til med citron, når maden er grillet

Hvis man har lyst til give fisken lidt citronsmag, er det altså ikke en god ide at marinere med citron eller pakke fisken med citronskiver og sølvpapir, og så efterfølgende lægge fisk og sølvpapir på grillen. Smag i stedet til med citron, når fisken er færdiggrillet og klar til servering.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gode grillråd

• Gril, når der er gløder. 
• Vend maden ofte.
• Sørg for god lufttilførsel til forbrændingen.
• Undgå at fedt drypper ned på kullene.
• Anvend drypbakke eller pak maden i folie.
• Hav stor afstand mellem mad og kul. 
• Gril fødevarer med lavt fedtindhold. 
• Undgå at branke kødet.
• Mariner eller forkog maden i mikroovn, så grilltiden forkortes.

Kilde: Fødevarestyrelsen

...husk også 

• to fade – ét til råt og ét til stegt kød.
• to grilltænger – én til råt og én til stegt kød.

 

Rullen med sølvpapir giver altså god mening som en del af udstyret ved havegrillen. 

Sølvpapir hindrer fedt og olie i at dryppe

Sølvpapiret eller foliebakken er en rigtig god ide, fordi begge dele kan forhindre fedt eller olie i at dryppe ned på de glødende kul. Når fedtet efterfølgende brænder, kan røgen danne tjærestoffer, der sætter sig på kødet eller fisken. Tjærestofferne kaldes PAH og er kræftfremkaldende. 

Kød, fisk og grøntsager kan beskyttes mod at branke med sølvpapir

Sølvpapiret kan også beskytte kød, fisk og grøntsager mod at branke. Den utålmodige grillkok kan nemt komme til at lægge kødet for tidligt på grillen, før kullene er blevet til gløder, eller grillkokken kan have for lidt afstand mellem kul og kød – og i begge tilfælde kan sølvpapiret forhindre, at maden opvarmes for hårdt og branker. 

Ender man alligevel med et for hårdt grillet stykke kød på tallerkenen, bør de sorte skorper skæres af og smides ud. De brankede skorper indeholder skadelige stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.   

Kommenter med Facebook

Læs mere om