Derfor får man uro i benene (RLS)

Uro i benene eller rastløse ben kaldes også Willis-Ekbom disease eller RLS, som står for Restless Leg Syndrom. Lidelsen er dagligdag for 5-10 procent af befolkningen og kan være ubehagelig, men er ikke farlig. Bliv klogere på de urolige ben.
Ben i en seng.

Det kan hjælpe at strække dem eller gå en tur, hvis benene begynder at stikke og krible.

Sådan føles uro i benene

Det er svært at holde benene i ro, det kan føles ubehageligt, og du mærker måske kriblen, stikken, brænden eller regulære smerter i benene. 

Nogle kan dog få fornemmelserne også i andre lemmer. Uroen opstår som regel ret pludseligt og er næsten umulig at ignorere. Du får en uimodståelig trang til at bevæge benene, når uroen indfinder sig.

Uroen opstår, når du slapper af, om aftenen og om natten eller i nogle tilfælde, når du er i ro i løbet af dagen. De værste tilfælde kan gå ud over nattesøvnen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Derfor får man uro i benene

Desværre er der ikke noget entydigt svar på, hvorfor RLS opstår, men man mener, at det har noget at gøre med signalstoffet i hjernen dopamin og jernstofskiftet ligeledes i hjernen.

Der er stor sandsynlighed for at du arver et sæt uroligt bentøj, hvis der er andre i din familie, som lider af RLS.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forhøjet risiko for RLS i forbindelse med sygdomme eller tilstande som...

 

  • høj alder
  • graviditet
  • jernmangel
  • diabetes
  • nyresygdomme
  • Parkinsons
  • leddegigt

 

Sådan behandler du RLS

Der er ikke nogen decideret kur mod RLS. I milde tilfælde kan det være nok at rejse sig, strække benene, bevæge sig rundt eller gå en tur. Men der er mulighed for, at symptomerne kommer igen, næste gang du falder til ro.

Nogle bliver behandlet med succes med jern eller andre tilskud, ligesom det kan hjælpe for andre at skære ned på indtag af drikkevarer, som indeholder koffein. 

I visse tilfælde forsvinder lidelsen igen efter noget tid, men i grelle tilfælde kan man behandle med små doser af samme medicin, som man bruger mod Parkinsons sygdom.

Omkring 15-25 procent af tilfælde med urolige ben kræver behandling, og er du i tvivl eller meget generet af urolige ben, bør du opsøge egen læge.