Derfor får du ondt i maven, når du spiser for meget

Vores mave kommer under pres, når vi spiser for meget mad. Særligt den fede mad er slem. Samvirke har talt med en overlæge om, hvad sker i maven, når vi forspiser os.
Mand holder sig for maven

Spis langsommere, hvis du vil undgå at spise for meget

Mavesækken udspiles

Masser af fed brun sovs, ribbenssteg og røget ål – Det smager jo lækkert, så derfor kan det for nogle være svært at mærke efter og sige stop, når maven for længst er mættet.  Særligt i december måned til juleaften og de store julefrokoster kommer vi til at overspise. 

Mark A. Ainsworth, ledende overlæge hos Gastroenheden på Herlev Hospital, forklarer, hvad der sker i maven, når vi spiser for meget.

»Mavesækken udspiles, hvilket fører til ubehag og eventuelt smerter. Hvis det, du indtager, også har et højt fedtindhold, forsinkes tømningen af mavesækken, hvilket betyder, at smerterne vare længere,« siger han. Fed og proteinrig mad fremmer samtidig udskillelsen af mavesyre, hvilket kan føre til sure opstød og halsbrand. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spis langsommere under middagen

Hvis du vil undgå at give maven problemer, er det simple råd at lade være med at øse for meget op på tallerkenen samt undgå alt for fed mad. Men hvis det alligevel sker, at tallerkenen er blevet for fuld med fed julemad, er det bedst at spise langsomt. Så når du at føle dig mæt, før du bliver overfyldt, forklarer Mark A. Ainsworth. Mæthedsfornemmelsen kan nemlig inddeles i flere faser.

»Synet, smagen, tyggeprocessen, synkningen af maden påvirker hjernens oplevelse af mæthed. Når næringsstofferne i føden senere optages i kroppen, frigør mave-tarm-systemet desuden en række hormoner, der ligeledes påvirker hjernens mæthedscenter, således at vi føler os mætte og holder op med at spise.«

Langsom spisning øger ret beset sandsynligheden for at føle sig mæt, før din mave bliver overfyldt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

En gåtur kan hjælpe på mavesmerter

Skal du så lægge dig på sofaen med maven i vejret og tage et hvil, hvis maven er udspilet med smerter efter middagen? Helst ikke, siger ledende overlæge Mark A. Ainsworth. Det er bedre at sætte gang i tømningen af mavesækken med lidt fysisk aktivitet.

»En rolig gåtur kan være med til at lindre smerterne. Det at stå op mindsker desuden risikoen for halsbrand og sure opstød, der som nævnt kan være følgerne af forspisning.«