Hvorfor knurrer maven?

Maven slår kolbøtter, knurrer og kalder på mad. Men er lydene fra maven kroppens måde at bede om mad?
mave

Maven giver lyde fra sig i ny og næ, men det er ikke meningen, at maverumlen skal være generende i dagligdagen.

Maven knurrer ikke på grund af sult

Når maven laver mystiske rumlelyde, er det ikke nødvendigvis et tegn på, at den kalder på mad. 

»En rumlende mave er tegn på aktivitet i tyndtarm og tyktarm. Aktivitet kommer, når man spiser og drikker,« forklarer Dennis Raahave, dr.med. og speciallæge i kirurgi og kirurgiske mave-tarmsygdomme.

»En sulten mave giver en knugende og lidt generende fornemmelse i maven, og det er en anden situation,« siger han. 

Hullet i maven er det sikreste tegn på sult

Mange forbinder en knurrende mave med sult, men kroppen har forskellige måder at signalere, hvad den har brug for. Ernæringsekspert Per Brændgaard beskriver følelsen af sult som at have et stort hul i maven. 

»Sult mærkes som at have et stort hul i maven. Man føler, at kroppen er hul. Hullet i maven er det sikreste tegn på, at man er sulten,« siger Per Brændgaard.

Kroppen kan også signalere sult gennem træthed, kvalme eller en fornemmelse af mathed.

Sulten sidder lige under navlen

Ifølge Per Brændgaard handler det om at blive bevidst om kroppens signaler. Der er nemlig forskel på, om du har trang til at spise, eller om du reelt er sulten. Man skal lære at mærke efter, om man har et hul i maven.

Lægehåndbogen

Borborygmi er det lægefaglige udtryk for rumlen og knurren i maveregionen.

»Hullet i maven mærker man dybt inde i maven i området lige under navlen, og den sunde spisetrang er reguleret af dette hul,« siger han.

Sult kan forveksles med en følelse

Mange kender at have lyst til at spise noget bestemt. For nogen er det cola, lakrids, ost eller noget helt fjerde. Men disse lyster hænger ikke sammen med sult.  

»Man skal gøre sig klart, at sult er en kropsfornemmelse og ikke en følelse. Mange forveksler sult med negative følelser, stress, anspændthed i mavemuskulaturen og lyst til at spise. Lysten til at spise er et andet fænomen,« siger Per Brændgaard.

Maven skal ikke rumle og knurre

Maven giver lyde fra sig i ny og næ, men det er ikke meningen, at maverumlen skal være generende i dagligdagen.

»Rumlen, boblen og udspiling kan være et tegn på, at der er noget galt. Hvis det føles forkert og er et pågående problem i hverdagen, skal man gå til lægen og få det undersøgt,« råder dr.med. og speciallæge i kirurgi og kirurgiske mave-tarmsygdomme, Dennis Raahave.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Overdreven sult giver stor spisetrang

Det sker, at man bliver så sulten, at man er tæt på at gå sukkerkold. Det kan give en enorm spiselyst, så der måske ryger for meget mad indenbords for hurtigt.

»Hvis man er oversulten, vil spisetrangen også være høj, og det kan være svært at holde spisetempoet nede,« siger Per Brændgaard og tilføjer, at det altså ikke er en naturlov, at en stor sult fører ukontrolleret spisetempo og store portioner med sig. Men det kræver, at man kan tøjle spisetrangen og mærke efter, hvornår kroppen føler sig mæt.