Redaktionen anbefaler






Der er flere fordele ved at fryse sin mad fladt fremfor at have en fryser fyldt med hårde klumper af gryderetter, suppe, kød og grøntsager (kan du genkende det billede?). Ved at fryse fladt i fryseposer, der er beregnet til formålet, og samtidig sørge for at presse så meget luft ud som mulig kan du opnå:
Mad, der er blevet frosset fladt, tør hurtigere op end en frossen klump af mad. Du kan med andre ord spare relativt meget tid ved at være opmærksom på, hvordan du fryser maden ned. Indfrysningen går også hurtigere, når maden ligger i et fladt lag.
Den kortere indfrysnings- og optøningstid er også med til at give maden en bedre spisekvalitet. For jo længere tid maden er om at fryse, jo større bliver iskrystallerne, som dannes i den. Det kan gøre gryderetter og grøntsager grødede og kød vådt og sjasket. Sørger du samtidig for at presse luften ud af fryseposen, er det med til at modvirke at maden bliver frysebrændt, som er en betegnelse for frostskader, der kan resultere i tørre, seje og ofte misfarvede fødevarer.
Flade pakker er lettere at arbejde med end klumper af mad, og det bliver dermed lettere at udnytte fryserens kapacitet. Samtidig er det nemmere at organisere maden i fryseren og skabe overblik. Husk at skrive, hvad de forskellige poser indeholder.
Når du skal fryse fladt, er det en fordel at bruge fryseposer med zip-lukning. Fold kanterne ned og hæld forsigtigt f.eks. gryderetten, det hakkede kød eller suppen i posen. Sørg for ikke at overfylde den.
Hvis du vil gå et ekstra skridt for at pakke dine madvarer i et lufttæt og derved iltfrit miljø og dermed modvirke
frostskader, kan du med fordel overveje en vakuumpakker. Både når du fryser fladt og til f.eks.
forskellige former for udskæringer af kød.
Kilder: Lektor ved Sundhed og Ernæring på Københavns Professionsskole, Mia Irene Kristensen, seriouseats.com, cookinglight.com, healthline.com
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10