Derfor bør du fryse din mad fladt og iltfattigt – og sådan gør du

Fryser du gryderetter, hakkekød, suppe og andet mad fladt og iltfattigt, kan du både spare tid på optøning, opnå en højere spisekvalitet og udnytte pladsen i fryseren bedre.
Mad i fryser, der er frosset i flade pakker

Mange fordele ved at fryse fladt og iltfattigt

Der er flere fordele ved at fryse sin mad fladt fremfor at have en fryser fyldt med hårde klumper af gryderetter, suppe, kød og grøntsager (kan du genkende det billede?). Ved at fryse fladt i fryseposer, der er beregnet til formålet, og samtidig sørge for at presse så meget luft ud som mulig kan du opnå: 

  • Hurtigere optøning og indfrysning (og nedkøling) af maden
  • Bedre smag og kvalitet af maden
  • Bedre organisering og udnyttelse af pladsen i fryseren

Spar tid ved hurtigere optøning og indfrysning

Mad, der er blevet frosset fladt, tør hurtigere op end en frossen klump af mad. Du kan med andre ord spare relativt meget tid ved at være opmærksom på, hvordan du fryser maden ned. Indfrysningen går også hurtigere, når maden ligger i et fladt lag.

Få en bedre kvalitet og spiseoplevelse

Den kortere indfrysnings- og optøningstid er også med til at give maden en bedre spisekvalitet. For jo længere tid maden er om at fryse, jo større bliver iskrystallerne, som dannes i den. Det kan gøre gryderetter og grøntsager grødede og kød vådt og sjasket. Sørger du samtidig for at presse luften ud af fryseposen, er det med til at modvirke at maden bliver frysebrændt, som er en betegnelse for frostskader, der kan resultere i tørre, seje og ofte misfarvede fødevarer.

Organisér og udnyt fryserpladsen bedre

Flade pakker er lettere at arbejde med end klumper af mad, og det bliver dermed lettere at udnytte fryserens kapacitet. Samtidig er det nemmere at organisere maden i fryseren og skabe overblik. Husk at skrive, hvad de forskellige poser indeholder.

Sådan fryser du fladt og presser luften ud af posen

Når du skal fryse fladt, er det en fordel at bruge fryseposer med zip-lukning. Fold kanterne ned og hæld forsigtigt f.eks. gryderetten, det hakkede kød eller suppen i posen. Sørg for ikke at overfylde den.

  • Fold kanterne op igen og luk posens ”lynlås” næsten helt til, så der stadig er en åbning på 1-2 cm, hvor luften kan slippe ud.
  • Læg nu posen forsigtigt ned og pres indhold og luft op mod hjørnet med åbningen. Luk posen helt, lige når den sidste luft slipper ud.
  • Om nødvendigt kan du plane indholdet yderligere ud, når posen er lukket.   

Endnu bedre at vakuumpakke maden

Hvis du vil gå et ekstra skridt for at pakke dine madvarer i et lufttæt og derved iltfrit miljø og dermed modvirke

frostskader, kan du med fordel overveje en vakuumpakker. Både når du fryser fladt og til f.eks.

forskellige former for udskæringer af kød.

Kilder: Lektor ved Sundhed og Ernæring på Københavns Professionsskole, Mia Irene Kristensen, seriouseats.com, cookinglight.com, healthline.com

Gør som 11.000 andre: Klik på billedet og tegn abonnement på Samvirke

Tegn abonnement

Læs mere om