7 fejl du begår, når du fryser mad ned
Fejl 1: Fryseren holder ikke -18 grader
En temperatur på -18 grader eller koldere i fryseren hjælper til en sikker opbevaring. Ved -18 grader stopper bakterier i maden med at formere sig, og bakterierne er gået så meget i dvale, at de blandt andet ikke længere producerer affaldsstoffer og toxiner, der ødelægger maden og forringer holdbarheden.
Vær også opmærksom på, om din fryser stabilt holder temperaturen på -18 grader. Har din fryser digital indstilling af temperaturen, er sandsynligheden for, at temperaturen passer, højere, end hvis du justerer temperaturen via et hjul med trinnene 1-7, som også bruges på en del modeller.
Temperaturen i rummet, hvor din fryser står, kan have indflydelse på, hvor nemt fryseren holder den korrekte temperatur. Køb et termometer, så du kan overvåge, om temperaturen er stabil og altid mindst -18 grader i din fryser.
Fejl 2: Du har for meget (eller for lidt) mad i fryseren
Overfyld ikke din fryser. Maden holdes frossen af kold luft, der cirkulerer i din fryser. Er din fryser for proppet med madvarer, kan luften have svært ved at cirkulere, hvilket kan få kompressoren i fryseren til at arbejde ekstra hårdt. Det slider unødigt på kompressoren.
Det er heller ikke en fordel med for lidt mad i fryseren. En fryser virker nemlig mest energioptimalt, hvis der er en del mad i den. Så fyld gerne mad i fryseren, men overfyld den ikke, så det bliver svært at åbne skuffer eller lukke lågen.
Fejl 3: Der går for lang tid, inden du nedfryser maden
Jo hurtigere du nedfryser en madvare, jo bedre kvalitet er den også, når du tør den op. Maden holder bedre smagen, hvis du fryser den ned straks, når du ved, at du ikke skal spise (mere af) den.
Lad dog altid maden køle lidt, inden du fryser den ned. Lader du maden køle en smule på køkkenbordet, inden du lægger den i fryseren, sparer du på energien og mindsker risikoen for rim i fryseren.
Husk: Fødevarestyrelsen anbefaler, at maden når ned under 5 grader inden for 4 timer, efter at du har afsluttet tilberedningen. Brug derfor gerne flade opbevaringsbokse til den varme mad – så køler den hurtigere.
Fejl 4: Frys ikke i kødbakken
Køber du for eksempel hakkekød i supermarkedet, kommer kødet oftest i en sort bakke med plastikfolie som låg. Kødet er pakket i en beskyttende atmosfære, som mindsker bakterievækst på kødet og øger holdbarheden. Den beskyttende atmosfære består af langt mere ilt og kuldioxid, end der naturligt er i luften omkring os.
Men den beskyttende atmosfære er ikke god, hvis du vil fryse maden. Når du fryser ned, gælder det om at mindske indholdet af ilt så meget som muligt, da ilt får fedt i fødevarer til at harskne. Du skal derfor tage kødet ud af den beskyttende atmosfære og pakke det ind i en frysepose eller anden emballage, der er egnet til nedfrysning.
Fejl 5: Du glemmer at skrive, hvad der er i boksen, og hvornår du har stillet den i fryseren
En fryser er praktisk, da den gør det muligt at gemme mad til den dag, du for eksempel får brug for en hurtig omgang aftensmad – men det er nemt at miste overblikket over indholdet i fryseren. Med frost og rim ligner madvarer hinanden. Skriv altid på posen eller opbevaringsboksen, hvad der er i, så du nemmere kan finde maden igen.
Skriv også, hvornår du har lagt maden i fryseren. Mad holder ikke evigt i en fryser, selvom mange processer sættes i stå, når temperaturen er -18 grader. Svinekød bør for eksempel spises inden 2 måneder efter nedfrysning.
Læs artiklen: Så længe holder maden i fryseren
Fejl 6: Du glemmer indfrysningsprogrammet
Jo koldere og hurtigere du nedfryser din mad, jo bedre bevares kvaliteten. Nedfrysning bør optimalt set ske ved -25 grader eller på fryserens indfrysningsprogram. Ved denne temperatur dannes mindre iskrystaller i produktet end ved indfrysning ved højere temperatur, hvor indfrysningstiden er længere. Iskrystallerne vil sprænge cellerne i kødet/fisken/grønsagerne og forringe kvaliteten. Store krystaller gør mere skade end små. Når maden er frossen, kan du lade fryseren stå på -18 grader.
Vær opmærksom på, at de fleste frysere har særlige hylder eller rum til indfrysning.
Fejl 7: Du tør mad for hurtigt op
Den sidste fejl har ikke noget med selve nedfrysningen at gøre, men handler om den måde, du optør frossen mad på: Du bør lade optøningen gå langsomt og kun optø madvarer i køleskabet. Lad aldrig madvarer stå til optøning på køkkenbordet, da langt de fleste bakterier i din mad vil sætte fart på formeringen, allerede når maden er 8 grader varm – og det bliver den hurtigt, når den står på køkkenbordet.
Små ting kan tø op over natten, mens større ting som 1 kilo kød tager mindst 1 døgn at tø op i køleskabet.
Kilde: Which? Online, Fødevarestyrelsen