Coronavirus: Ingen håndsprit? Hvad skal jeg så gøre?

Hyppig håndvask er vigtigt, hvis du vil beskytte dig og andre mod at blive smittet mod coronavirus og andre vira. Virker vådservietter, alkohol og klor, hvis du vil undgå coronavirus? Coops kvalitetschef Malene Teller Blume svarer på de hyppigst stillede spørgsmål

Håndvask er et effektivt våben, når du skal forhindre smittespredning, og du kan bruge håndsprit, hvis du er et sted, hvor du ikke kan vaske hænder.

Meget lidt håndsprit i butikkerne

Udbredelsen af coronavirus har betydet, at mange butikker i øjeblikket løbet tør for håndsprit, der kan bruges til desinfektion. I Coop får butikkerne leveret håndsprit i det omfang, det kommer på lager. Producenterne af håndsprit forsøger at følge med efterspørgslen, og Coop har forståelse for, hvis det prioriteres at levere til hospitaler og sundhedsvæsenet først.

Hvordan kan jeg undgå at blive smittet med coronavirus?

Du skal først og fremmest følge myndighedernes anbefalinger. Du kan altid se de aktuelle anbefalinger om forebyggelse af smitte på coronasmitte.dk

Håndvask er et effektivt våben, når du skal forhindre smittespredning, lyder det fra Coops kvalitetschef Malene Teller Blume:

»Vask hænder med sæbe ofte. Rindende vand og sæbe vasker smitsomme partikler væk, og du bør vaske hænder mange gange i løbet af en dag. Husk særligt på at vaske hænder, hvis du har nyst eller pudset næse. Hvis du vil være ekstra sikker brug da også håndsprit«

Du bør også overholde de næste 4 råd fra de danske myndigheder:
1.    Host eller nys i dit ærme - ikke dine hænder
2.    Undgå håndtryk, kindkys og kram - begræns den fysiske kontakt
3.    Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og på arbejdspladsen
4.    Hvis du er ældre eller kronisk syg - hold afstand og bed andre tage hensyn

Læs også: Vask bare hænder i koldt vand, det er skånsomt og lige så desinficerende

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skal jeg vaske mine hænder i håndsprit?

»Brug håndsprit, hvis du er et sted, hvor du ikke kan vaske hænder,« forklarer Malene Teller Blume.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Virker vådservietter desinficerende?

Nej, du kan ikke bruge almindelige vådservietter til at desinficere dine fingre og hænder. Vådservietterne indeholder ikke sprit, der kan desinficere. Indholdet af sæbe er samtidigt lavere, end hvis du vasker hænder selv.

»Du bør kun bruge vådservietter som beskyttelse mod smittespredning, hvis du er et sted, hvor det hverken er muligt at vaske hænder med sæbe under rindende vand eller bruge håndsprit. Vådservietter er bedre end ingenting, men de desinficerer ikke og gør ikke dine hænder rene i samme grad,« siger Malene Teller Blume.

Kan man bruge spiritus som vodka, snaps eller rom til at desinficere hænder?

Nej. For at opnå en desinficerende virkning, skal indholdet af alkohol være over 60% og helst højere endnu, lyder rådet fra en række eksperter.

Almindelig drikkespiritus har typisk et alkoholindhold på 35-45%, derfor kan du ikke bruge drikkealkohol til hånddesinfektion.

Kan jeg desinficere mine hænder i klor?

Klor er et meget krads middel, og du bør ikke bruge klor direkte på huden, da du risikerer at skade din hud. Det samme gælder Rodalon.

Skal jeg gøre mere rent for at forebygge coronasmitte?

Er der ikke sygdom i din familie, skal du følge de almindelige råd om god hygiejne og rengøring. Er der sygdom i hjemmet, kan du bruge klor eller rodalon, når du gør rent.

»Det er vigtigt, at du ser på vejledningen på flasken, inden du går i gang med at gøre rent. Du skal bruge handsker og følge blandingsanvisningerne på flasken, og du skal være opmærksom på, at især klor kan have en blegende effekt, der hvor du gør rent. Men som sagt: Det er kun i særlige tilfælde, at du skal gøre rent med klor eller rodalon derhjemme,« siger Malene Teller Blume.

Informationen i artiklen var gældende på udgivelsestidspunktet. Vi gør det bedste, vi kan, for at holde artiklerne opdaterede.

For opdateret information fra myndighederne, besøg altid: coronasmitte.dk